Всяка година, когато дойде сезонът на тиквичките, ни се иска

...
Всяка година, когато дойде сезонът на тиквичките, ни се иска
Коментари Харесай

В тази запеканка с тиквички всички ще се влюбят от първата хапка

Всяка година, когато пристигна сезонът на тиквичките, ни се желае да приготвим допустимо най-вече ястия с тях.  Ако към този момент сте зарадвали обичаните си хора с неустоимо вкусния хайвер от тиквички, или пък сте ги гостили с необичайна крем чорба от тиквички със сьомга, само че към момента имате от този потребен зарзават, от jenata.blitz.bg ви предлагаме да го оползотворите в една чудесно ядене – нежна и вкусна запеканка от тиквички.

Ястието е уместно както за лека закуска, по този начин и за обяд или вечеря. Може даже да го сервирате на най-скъпите си посетители.

Запеканката се приготвя доста елементарно и не изисква кой знае какви специфични кулинарни умения. За сметка на това е извънредно вкусна и постоянно свършва за минути!

Ето от какво се нуждаете, с цел да си приготвите това елементарно и апетитно прелъщение: 

450 гр. кайма (телешка, свинска или пуешка)
300 гр. моцарела
4 бр. тиквички (не доста големи)

600 гр. ситно нарязани домати
3 скилидки чесън
1 глава лук

1 бр. зелена чушка
4 филийки бял самун
2 чаени лъжици сушен риган

5 стръка босилек
5 стръка магданоз
чили на люспи

зехтин
сол и прясно надробен черен пипер

Начин на подготвяне: 

Загрейте фурната до 175˚C. Нарежете тиквичките по дължина на части с дебелина 7-8 мм, поставете ги в тава, застлана с хартия за печене, и ги поръсете с малко сол. Сложете тавата във фурната и печете тиквичките за 15-20 минути.

Обелете лука и чесъна. Почистете чушката. Лукът и чушката нарежете на дребни кубчета, а чесъна наситнете добре.

Загрейте зехтина в огромен тиган на междинен огън. Добавете чесъна, лука и чушката и задушете за 7-10 минути, до момента в който омекнат.

Изсипете каймата и продължете да пържите още 5 минути. След това прибавете нарязаните домати, чилито на люспи, ригана, босилека и магданоза и оставете да къкри 30 минути на слаб огън.

Преди да махнете тигана от огъня, овкусете със сол и черен пипер.

Премахнете корите от хляба и натрошете средата. Запържете трохите в изсъхнал тиган до златистокафяво.

На дъното на правоъгълна форма за печене поръсете малко от трохите. Отгоре наредете един ред тиквички, залейте с част от месния сос и поръсете с малко моцарела.

След това наредете нов ред тиквички и поръсете с галета. Повтаряйте пластовете, докато съставките не свършат. Най-горният пласт би трябвало да бъде от моцарела.

Покрийте формата за печене с фолио и печете 30 минути. След като времето изтече, махнете фолиото и печете още 15 минути.

Това е всичко! Да ви е сладко! /

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР