Всяка година католиците по света даряват десетки милиони на папата.

...
Всяка година католиците по света даряват десетки милиони на папата.
Коментари Харесай

Ватикана харчи 90% от даренията за бедни за бюрокрация и попълване на бюджетния дефицит

Всяка година католиците по света подаряват десетки милиони на папата. Епископите увещават вярващите да поддържат слабите и страдащите. Но това, което не споделят, е, че по-голямата част от дарените средства - към €50 милиона годишно - отиват за личния бюджет на Ватикана, а едвам 10 % от тях се харчат за щедрост, написа The Wall Street Journal.

Начинът, по който Ватикана харчи средствата, основава терзания измежду част от водачите, че вярващите са подвеждани по отношение на изразходването на техните дарения. И той може да повреди още повече доверието във финансовия мениджмънт под ръководството на папа Франциск.

Ватикана и сега се намира в скандал поради непрозрачни имотни вложения в Лондон, който докара до освобождението на основния финансов надзирател.

В същото време Светият трон се бори и с възходящ бюджетен недостиг. Франциск бе определен през 2013 година с мандат да организира промени във финансовото ръководство след обвинявания за корупция, безконтролни разходи и непросветеност.

Фондът Peter " s Pence, в който влизат даренията, има активи за към €600 милиона. В началото на мандата на Франциск те бяха към €700 милиона, като спадът се дължи на несполучливи вложения, съгласно източници на изданието.

Пресофисът на Ватикана отхвърля коментар.

Изразходването на близо 90 % от средствата за поддържане на бюрокрацията е реалност освен през тази година, само че най-малко през последните пет. През 2018 година са ориентирани и €70 милиона за попълване на дупката в бюджета.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР