Всяка година, хиляди кучета се заразяват от различни много опасни

...
Всяка година, хиляди кучета се заразяват от различни много опасни
Коментари Харесай

Как да осигурим успешна защита от кърлежи за кучето си?

Всяка година, хиляди кучета се заразяват от разнообразни доста рискови заболявания, пренасяни от кърлежи и бълхи. Такива болести са Бабезиоза, Ерлихиоза, Лаймска болест, Анаплазмоза и други. Въпреки че са лечими, тези болести могат да провокират съществени проблеми и вероятно гибел, в случай че останат неоткрити. Някои от тях, като Бабезиозата и Лаймската болест, могат да бъдат предадени и на човек.

Как кърлежите могат да заразят вашето куче?
Кърлежите се прикачват върху кучето и стартират да се хранят с кръв. По време на храненето, слюнката на кърлежа придвижва причинителите на болесттите, в тялото на кучето и кръвта му.
Заразяване, обаче, може да има чак след 24 до 48 часа от „ закачането ” на кърлежа и първичното насмукване с кръв.Тогава  патогенните сътрудници в кърлежа се развиват до фаза, при която могат да заразят гостоприемника.

Кърлежите се откриват мъчно преди да се напият с кръв и да се уголемят, а признаците на тези болести могат да не се следят преди 7-21 ден или даже по-късно след ухапването на кърлежа.


За да отбраните вашето куче, първо би трябвало да спрете прикачването на кърлежите върху него!
3 съвета за обезпечаване на най-хубава отбрана от кърлежи 
1. Ползвайте подобаващ противопаразитен артикул!
Продуктът, който изберете за предотвратяване на вашето куче би трябвало да дава отговор на няколко значими условия:Да убива кърлежите доста бързо, откакто са попаднали върху кучето! Най-бързо настоящият препарат убива кърлежите в границите на 2 часа след попадането им върху животното!Да предотвратява прикрепянето на кърлежите!Да бъде водоустойчив и действието му да не се понижава от намокряне и къпане с шампоани!Не всички препарати са такива, по тази причина авансово се информирайте!Да защищава по едно и също време от кърлежи и бълхи. Има няколко положителни препарата, които с изключение на към кърлежите са и извънредно ефикасни против бълхи, техните ларви и яйца!Да бъде безвреден за подрастващи кучета и бременни или кърмещи кучета, както и за котки, които живеят дружно с кучета.Никой от препаратите на пазара неможе да ви подсигурява 100% отбрана от кърлежи и пренасяните от тях болести. Това е по този начин, тъй като опаразитяването на животното зависи от голям брой фактори, които не постоянно вървят дружно.Степента на опаразитяване на средата. Колкото повече кърлежи има в средата, толкоз по-голяма е вероятността някой от тях да попадне върху кучето, и то на уместно за впиване място.Имал ли е кърлежът задоволителен контакт с препарата, преди на откри уместно място с цел да се впие. Дали дейното вещество е съумяло да се популяризира по цялото тяло на животното все още на попадането на кърлежа върху гостоприемника.И въпреки всичко...... потреблението на подобаващите противопаразитни препарати, дружно с постоянното ревизиране на кучето за кърлежи и вярното премахване на възможен кърлеж е единствения метод за оптималната отбрана!Вашият ветеринарен доктор ще ви даде най-хубавия съвет и ще ви предпише оптималната отбрана, от прикачване на кърлежи върху вашето куче!

2. Проверявайте кучето си след разходка!
Проверявайте кучето си за кърлежи след всяка разходка, изключително по време на сезона на кърлежите и при мощно опаразитена среда:Ако усетите грапавина, разгърнете козината, с цел да видите каква е.Прикаченият кърлеж може да има друга величина, от глава на топлийка до гроздово зърно.Кърлежите нормално са черни или мрачно кафяви. В взаимозависимост от размера и местоположението на кърлежа, може да се виждат и краката му.3. Отстранявайте вярно кърлежите! Кърлежите могат да бъдат отстранени с пинсети или устройство за унищожаване на кърлежи.Хванете кърлежа до главата или устата, тъкмо там където се забива в кожата. Не хващайте кърлежа за тялото. С бърз, само че гальовен напън, издърпайте кърлежа от кожата.Не стискайте кърлежа и не го въртете – дърпайте непосредствено нагоре.Не използвайте пръстите си, с цел да извадите или изхвърлите кърлежа.За повече информация вижте тук


Повече за кърлежитеСъществува уебсайт, който демонстрира в действително време риска от кърлежи и бълхи в заложен от потребителя район. Необходимо е единствено да въведете името на обитаемото място и след секунди уеб сайтът ще ви покаже какъв е риска от опаразитяване с кърлежи и бълхи. Сайтът употребява прогнозиращ способ, учреден на метеорологични данни, с цел да планува интензивността на ектопаразитите при разнообразни климати. Сайтът дава и доста друга потребна информация за ектопаразитите и битката с тях.

Биология на кърлежите...
...или, опознайте врага си, с цел да го успехите!
В Европа се срещат над 15 разнообразни типа кърлежи.Кърлежите могат да бъдат на всички места – гори, плаж, градски паркове, развъдници...Някои кърлежи живеят в домовете, напълно покрай техните гостоприемници.Те се качват на тревата и растенията и протягат крачетата си, с цел да усетят преминаващите гостоприемници. Когато около тях премине топлокръвно животно, те се качват върху него, прикрепват се върху кожата му и стартират да се хранят. Кърлежите не се впиват незабавно на мястото, на което са попаднали върху гостоприемника. Те търсят меки тъкани, които е по-лесно да пробият – шия, сгъвки на крака, слабини.Сезони на кърлежи в България: от ранна пролет до късна есен, според от типа на кърлежа и климата.Един кърлеж може да живее до 4 години.Жизнен цикъл на кърлежите
4 стадия: яйце, ларва, русалка и възрастен кърлеж.

Яйца. Женските кърлежи снасят към 3000 яйца и по-късно умират. От яйцата, при съществуване на удобни условия, за към 2 седмици се излюпват ларви.
Ларви. Ларвите изпълзяват върху растенията и застават в присъща поза, в която чакат своя гостоприемник и първото си хранене. Най-често техни гостоприемници са птици или гризачи, само че също кучета и котки. Ларвите наподобяват на възрастните кърлежи, само че за разлика от тях имат 3, а не 4 двойки крака. Хранят се с кръвта на гостоприемника си няколко дни, след което се пускат от него и падат на земята. Там ларвата линее и минава в идната фаза - русалка.
Нимфи. Попаднали върху своя гостоприемник (втори гостоприемник - гризач, куче, котка или човек), нимфите се хранят с кръвта му. Когато се нахрани нимфата пада на земята, където линее и се трансформира във възрастен кърлеж.
Възрастни кърлежи. Когато около застаналия в изчакваща поза възрастен кърлеж мине гостоприемник (трети гостоприемник – гризач, куче, котка или човек), паразита незабавно се качва върху него и след намиране на нежна кожа се забива и стартира да се храни с кръв. Така възрастните кърлежи могат да усилят размерите си до 100 пъти. След нахранване, женските кърлежи снасят яйца на земята.


Така виталният цикъл се затваря. Ако възрастните кърлежи не попаднат върху гостоприемник, с цел да се насмучат с кръв, те могат да оцелеят до идната пролет, когато сигурно ще се нахранят и ще снесат яйца.
Цялото развиване на кърлежите, от яйца до възрастни кърлежи може да продължи от 20 седмици до четири години, според от изискванията на околната среда.

За повече информация вижте тук
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР