Всяка година е имало реколта. Въпросът е с колко и

...
Всяка година е имало реколта. Въпросът е с колко и
Коментари Харесай

Нормални добиви от пшеница, но цената на хляба расте

" Всяка година е имало годишна продукция. Въпросът е с какъв брой и с какво качество. По отношение на зърнените култури в България, добивите тази година са естествени. Вероятно производството, което чакаме, ще бъде по-добро от предходната година. Миналата година то беше съпроводено с доста аномалии. В Северозападна България имаше пагубно ниски добиви, производството беше под 5 млн. тона. Тази година ще бъде над това ". Това сподели Радослав Христов от Управителния съвет на Асоциацията на зърнопроизводителите в България. Пред Bulgaria ON AIR той разяснява скока в цената на хляба.

Зърнопроизводителят показа, че добивите на пшеницата са изцяло естествени. И добави, че последните години се сеят разнородни сортове пшеница в България, които са с разнородни качества.

Христов уточни също, че годината е била естествена за пшеницата, само че от засушаването сега ще пострадат слънчогледът и царевицата, при които ще има фрапантно понижение на добивите.

" Миналата година по това време пшеницата беше 0,28 лева - 0,30 лева за кг. Впоследствие през октомври, ноември и декември доближи до 0,38 лева - 0,40 лева През януари, февруари и март доближи равнища от порядъка на 0,42 лева - 0,45 лева От април стартира леко връщане на пшеницата надолу и към месец юли приказваме за цена 0,30 лева ", изясни Христов.

Зърнопроизводителят означи, че в България потреблението на пшеница и за самун, и за фуражи е сред 2-3 млн. тона. И добави, че се чака произвеждане към 6 млн. тона, което е задоволително, с цел да се изхраним и да изнасяме.

" Всяка седмица считаме. Работим на конкурентен пазар и не можем просто да си променяме цените както ни е комфортно. Вижда се, че смяна на цените ще има, ще би трябвало да ги повишим, както се повишава всички друго - всички артикули, които идват при нас ", изясни на собствен ред пред Bulgaria ON AIR притежателят на пекарна Александър Дерижан.

По думите му те нямат ресурси на склад, нямат и запаси, на които да разчитат.

" Повишаваме цената толкоз, колкото ни разрешава пазарът. В рамките на 7-8%. Скокът на суровините и на силата, които използваме, е по-висок. Опитваме се да компенсираме с успеваемост с и малко по-голям размер на количествата, които продаваме ", сподели още той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР