Всяка година държавата не успява да събере данък добавена стойност

...
Всяка година държавата не успява да събере данък добавена стойност
Коментари Харесай

За 17 г. държавата е загубила милиарди от несъбран ДДС

Всяка година страната не съумява да събере налог добавена стойност за милиони левове, а цифрата на изгубените средства от влезнали в действие ревизорни актове в интервала 2001 година - 2017 година възлиза на близо 6 милиарда лв..

Това сочат данни на Националната организация за приходите, предоставени по Закона за достъп до социална информация на съдружие " Боец ". Цифрите заяви Георги Георгиев - ръководител на сдружението.

Според него страната не е събрала средствата, тъй като задължените лица нямат благосъстоятелност, която да бъде запорирана. В послание до сдружението шефът на Национална агенция за приходите Галя Димитрова декларира, че вероятността дългът на тези лица да бъде погасен е " най-малък ".

Рекорд по " изпуснати " средства от Данък добавена стойност страната е направила през 2011 година, когато от Национална агенция за приходите не са събрали налог добавена стойност за малко над 1 милиард лв.. Той е съвсем еднакъв на сумата, която не е събрана за интервал от цели 10 година (2000 - 2010 г.) - 1,4 милиарда лева

След 2011 година цифрите падат до няколко стотин милиона годишно, а минимум страната е изгубила предходната година - " едвам " 271 млн. лева

В ревюто на Национална агенция за приходите до " Боец " се оповестява още, че общата сума на несъбран Данък добавена стойност за интервала 2000 - 2017 година, която е установена при проверки, е близо 16 милиарда лева Те обаче на процедура са " несъбираеми ", изяснява шефката на Национална агенция за приходите, тъй като тези средства са изчислени по време на проверки от външни институции или посредством използването на ограничения за битка с данъчните измами, а в такива случаи нормално се откриват големи числа, само че на процедура няма по какъв начин да се съберат.

От съдружие " Боец " ще внесат сигнал в прокуратурата против финансовия министър Владислав Горанов и премиера Бойко Борисов за безучастие във връзка с несъбраното Данък добавена стойност. Те също по този начин желаят президента Румен Радев да свика Консулстативния съвет за национална сигурност (КСНС).
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР