Всяка година арктическият морски лед става все по-уязвим - той

...
Всяка година арктическият морски лед става все по-уязвим - той
Коментари Харесай

8-метрови вълни! Най-силният арктически циклон в историята доста очука морския лед ВИДЕО

Всяка година арктическият морски лед става все по-уязвим - той се въздейства освен от повишаващите се температури на въздуха и водата, само че и от метеорологичните условия. В началото на годината районът североизточно от Гренландия беше ударен от най-мощния циклон в историята и следствията от него явно са по-разрушителни, в сравнение с допускаха учените, пише New Atlas.

Историята на този циклон стартира доста незабележимо - синоптиците предвидиха началото му 8 дни преди него. Изненадата обаче беше друга - никой не можеше да си показа какъв резултат ще има върху ледената завивка. Анализът демонстрира, че когато бурята връхлетя Северния ледовит океан, тя извърши водите му с такава сила, че генерира талази с височина до 8 метра.



В хода на проучването учените се обърнаха към сателитни данни и откриха, че гигантските талази резервират по-голямата част от силата си, до момента в който се търкалят над морския лед - изминавайки общо до 100 километра до центъра на морския лед. През цялото това време вълните го принуждаваха да се издига и пада на височина от към 2 метра.

Учените са открили, че морският лед е претърпял огромен удар - гигантските талази безусловно разрязват ледената завивка. Анализът на данните демонстрира, че ледената завивка доста е изтъняла, а в някои региони дебелината е намаляла с рекордните 0,5 метра.

Само за шест дни вилнеещият циклон аргументи безпорядък на морския лед - загубата на ледено покритие е най-голямата смяна в историята от 1979 година насам, сподели Ед Бланчард-Риглесуърт, водещ създател на проучването, професор по атмосферни науки във Вашингтонския университет. Ученият също по този начин отбелязва, че площта на загуба на морски лед е била една трета повече от предходния връх.

Според откривателите ледените модели в действителност са предсказали загуба на морски лед, само че никой не е могъл да си показа, че ще бъде от подобен мащаб. Учените се пробват да схванат по какъв начин циклонът е съумял да аргументи такива вреди и наподобява, че имат няколко теории.

Първо, откривателите допускат, че вълните може да са вдигнали по-топла вода от дълбоките пластове на океана и по този метод да са разтопили леда изпод. Второ, повода за такива солидни вреди може да са елементарните механични сили на гигантските разбиващи се талази. Трето, учените спекулират, че морският лед е бил по-тънък, в сравнение с допускат моделите, даже преди да удари историческата стихия.

Изследователите допускат, че най-ефективният метод за надеждно разкриване на повода е да се слагат датчици пред идната стихия, когато наближава. Събирайки данни, откривателите могат да запълнят празнините и да възстановят събитията.

Учените също по този начин предизвестяват, че циклоните ще стават все по-силни в бъдеще, защото светът продължава да се затопля, а загубата на морски лед и повишението на повърхностните температури единствено ще усилят продължителността и интензивността на бурите.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР