Всяка година 2,1 млрд. тона твърд битов отпадък се генерира

...
Всяка година 2,1 млрд. тона твърд битов отпадък се генерира
Коментари Харесай

2,1 млрд. тона – точно толкова боклук произвежда човечеството за година

Всяка година 2,1 милиарда тона корав битов боклук се генерира на планетата. Това е задоволително да запълни 822 хиляди басейна с олимпийски размери. От тези количества едвам 16% се рециклират изцяло. Това заключава отчет на „ Вериск Мейпълкрофт ”, представен от bTV.

Съединени американски щати оглавява класацията за най-неефективната страна що се отнася до съотношението производство – преработване.

Индексът за генериране на боклук, който включва битови боклуци, пластмаса, храна и рискови боклуци, демонстрира, че един американец създава 773 кг. отпадък на година, което е 12% от тези 2,1 милиарда тона, а Съединени американски щати съставлява единствено 4% от международното население.

27% идват от Китай и Индия, които пък образуват 36% от популацията на Земята. Т.е американците създават три пъти повече отпадък в сравнение с китайците и седем пъти повече от Етиопия. Тъй като Америка има най-голямата стопанска система в света, не е изненадващо, че създава най-вече боклуци. Притеснителното е, че липсва самодейност този боклук да бъде модифициран.

Интересно е, че развитите европейски стопански системи, както и Канада, са също измежду първенците в отрицателната ранглиста. В това число влизат Холандия, Австрия, Швейцария, Германия, Франция и даже Австралия. Англия е на 14-то място и генерира 482 кг боклук на домакинство всяка година, а рециклира единствено 44%.

Америка обича да създава, само че не и да рециклира. Едва 35% от основаните отпадъци отиват в депа за преправка. Обратни са данните за Германия. Страната рециклира 68% и заема първото място по този индикатор в международен мащаб.

Проучването добавя, че Китай, Тайланд, Виетнам и Малайзия изцяло са забранили импорт на солидни боклуци, включително и тонове пластмаса. През май тази година, съвсем целият свят, без Съединени американски щати, се съгласи да ограничи доставки на труднопреработваема пластмаса.

Подобни политики ще се отразят съществено на страни като Америка, точно поради неспособността да се оправят с преработването.

На първите 10 места в класацията население – генериран боклук попадат – Китай, Индия, Съединени американски щати, Индонезия, Бразилия, Русия, Мексико, Япония, Германия и Турция.

Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР