Всяка есен и пролет доброволци от Чикаго намират стотици птици

...
Всяка есен и пролет доброволци от Чикаго намират стотици птици
Коментари Харесай

По пътя на миграцията: Организация спасява птици след сблъсъци с прозорци

Всяка есен и пролет доброволци от Чикаго намират стотици птици по улиците, убити или ранени след конфликт със здания. Анет Принс е един от спасителите, които се грижат за ранените птици.
70 % от птиците, които откриваме са мъртви, а към 30 % са ранени. Точно тези 30 % са птиците, които желаеме да приберем от улиците, тротоарите и постройките.
Анет Принс, шеф на Чикагската организация за мониторинг на конфликтите с птици

Принс е шеф на организация, която обикаля централни улици, с цел да документира броя на мъртвите и ранени птици. Проблемът се усложнява от обстоятелството, че доста от птиците са родени в рядко обитаеми региони на Канада и рядко са виждали застрояването на Чикаго с неговите многочислени небостъргачи.
Тези, които виждаме тук през есента са родени в Канада и може би даже не са виждали толкоз гъсто обитаеми региони и високи здания. Те са привикнали с гористи местности, а стъклото за тях наподобява лъжливо. Те не виждат, че има нещо на пътя им. Мислят си, че летят към небето или дърветата.
Анет Принс, шеф на Чикагския център за наблюдаване на конфликтите с птици

Тя счита, че светлинното замърсяване в градовете в допълнение дезориентира птиците, които не престават миграционния си път през нощта.

„ Чикаго е класиран като мястото, което съставлява най-голяма опасност за мигриращите птици. Това е техният главен миграционен път. Изкуственото осветяване, което слагаме през нощта също ги обърква “, показва Принс.

Една от най-опасните здания постоянно е бил градският конгресен център на брега на езерото - McCormick Place. Ярък знак за рисковете идва предходната есен, когато 1000 мигриращи птици умират за една нощ, откакто са се блъснали в стъклената външна част на постройката. Тази година предприятието показа ново фолио за прозорци, предпазващо птиците. Проектът на стойност 1,2 млн. $.
Голяма част от тези птици фактически оцеляват и се връщат назад в природата, откакто успеем да ги лекуваме. Фрактурите при тях зарастват доста бързо. Счупванията на раменете нормално зарастват доста добре.
Д-р Сара Райх, ветеринарен доктор в Центъра за запазване на дивата природа в окръг Дюпейдж

Ветеринарните центрове одобряват към 10 000 животни годишно, 65% от тях са птици, които са жертви на конфликт с прозорец. Макар че птиците наподобяват зашеметени, постоянно пострадванията са повърхностни и с грижи птиците скоро се възвръщат.

Благодарение на взаимната работа на доброволците, притежателите на здания и уменията на ветеринарния личен състав - от ден на ден птици получават втори късмет.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР