Всяка епоха, а и всеки човек си има своите норми

...
Всяка епоха, а и всеки човек си има своите норми
Коментари Харесай

Символи на суетата - каква е била градската мода през 19 век в Шумен

Всяка ера, а и всеки човек си има своите правила на грациозност. Модната диктаторка е задължавала дамите, а и господата да съблюдават разпоредбите й, другояче е можело да си навлекат публичния яд. Регионалният исторически музей в Шумен демонстрира невероятна галерия от аксесоари " Символи на суетата ", които са допълвали елегантността на хайлайфа на града от края на 19 в. и началото на 20 в.

Някога писателят Стилиян Чилингиров е описал стилната приказност, която по икендия е дефилирала по основната улица или гезмето на Шумен. Красиви дами с надиплени рокли, кокетни чадърчета и фини ръкавици са излизали на " разход ", а по време на този парад вниманието на жителите е било захласнато от тях.

Открай време аксесоарите са тези дребни елементи към облеклото, които разкриват елегантността и чара на шуменската дама. Елегантни, дръзки, предизвикателни те са част от облеклото на шуменския елит, по какъв начин дамата държи своето ветрило, каква чантичка носи, каква шапка слага се разкрива нейното предпочитание да притегли внимание, споделя Ирина Витлянова, РИМ-Шумен.

С тази грациозност стилните дами са подражавали на европейците. Но някои от аксесоарите са употребявани и за невербална връзка.

Ветрилото е израз на жанр, на разкош. Освен допълнение към облеклото, ветрилото разкрива настроенията на дамата. Ако тя почука по дланта с него, това значи, че чака нещо. Ако ветрилото е прибрано, значи противоречие, добавя Витлянова.

Ръкавиците са аксесоара, без който никоя уважаваща себе си дама не е можело да излезе на открито. Ако ръкавиците не са подобаващи, това можело да докара до публично неодобрение. Затова дамите слагали в дребните си чантички авариен чифт.

При флирт…дамата подарявайки ръкавиците си на своя любим, тя разкрива своите усеща, добавя Витлянова.

Някои от експонатите имат и своя история. Черната шапка с пера е принадлежала на Павла Жекова, първата учителка по пиано на Панчо Владигеров. Завръщайки се от Виена, където е приключила Консерваторията, тя донесла и първата шапка с пера.

Тя съставлява присъщата за края на 19 в. и началото на 20 в. дамска шапка с огромна външна страна, направена от филц. Често шапките са украсявани с щраусови, паунови или гъши пера… С такива шапки шуменските дами са показвали своето състояние в обществото, споделя Витлянова.

Съпругите на бижутерите в града пък са носели дребни чанти от сребърна тел. В тях са слагали пудрата и аварийния чифт ръкавици.

По-голяма част от тези чанти са владеене на арменски фамилии и това не е инцидентно, защото по-голяма част от арменците при започване на 20 век се занимават със златарство. В музея се съхранява чантичка, принадлежала на Арекнас Авшарян, брачна половинка на Ованес Авшарян, който е прочут шуменски килимар, имал хранилища и в София, добавя Витлянова.

Аксесоарите разкриват един нов свят на усеща, стремежи, желания. Още в първите години след Освобождението те са довели до развиването на търговията с фешън артикули, с които са се кипрели дамите на заможните жители.

Автор: Здравка Русева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР