Всяка една система трябва да се тества, но имаки предвид

...
Всяка една система трябва да се тества, но имаки предвид
Коментари Харесай

Хакер: За да имаме сигурна система за оповестяване, е необходимо ежедневно да я тестваме за грешки

Всяка една система би трябвало да се тества, само че имаки поради какъв брой е комплицирано да се построи сходно нещо, фактора отмалялост играе голяма роля. Една запетайка може да обърка цялата система. 

Това разяснява пред Нова нюз Атанас Благоев, етичен хакер, във връзка вчерашния гаф с предупредителната система BG-ALERT.

Заставам с две ръце зад сътрудниците. Много страни са в стадий на консолидиране на сходни системи и където няма такива мозъци, като у нас. Една от тези страни е Украйна, която има незабавна потребност от такава интеграция. Така че станалото е въпрос на човешка неточност. Тази тристепенна верификация е значима, разяснява той.

Да предположим, че има проблем в Габрово, да вземем за пример наводняване. Един човек преценя, че хората би трябвало да бъдат предизвестени. Втори човек обаче би трябвало да удостовери дали информацията е достоверна и чак по-късно се взема решение да бъде или не направено оповестението. Т.е. има верига от хора, с цел да се изпрати известие на хората и да не стават неточности, изясни той.

Вчера обаче се е случила неточност. Излязло се е от тестовата среда известието. Вероятността за това е огромна. На мен също ми се е случвало да изляза от тестовата среда в действителния свят. Там е разковничето. Трябва е да си останат в тестовата среда, а се е случило по този начин, че сигналът е изпратен до действителните кафези и до крайния консуматор, уточни той.

Тази система несъмнено, че има някакъв % на пробивност, само че колкото по-често тя се ревизира за неточности, толкоз по-сигурна става. Дори в световен мащаб такива системи са обект на офанзиви. Факт е, че когато в Съединени американски щати това се случи, имаше задоволително готови хора. Сигурността е въпрос на всекидневно тестване. Специалистите ежевневно би трябвало да се пробват да пробият системата, с цел да я вършат по-сигурна, уточни той.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР