Всяка една от системите в здравеопазването в момента е затруднена,

...
Всяка една от системите в здравеопазването в момента е затруднена,
Коментари Харесай

Д-р Симидчиев за казуса Пирогов: Има повече политическо жужене, отколкото нещо смислено

Всяка една от системите в опазването на здравето сега е затруднена, в това число и в огромните лечебни заведения. Основното е нстабилността на системата. За 33 години сме имали 31 държавни управления. Последните 7 министри на здравопазването са с осъществени мандати под 200 дни. Познавам хора в Министерството, които са сменили 15 министри. По този метод никакви дълготрайни политики не могат да се осъществят.

Това заяви д-р от - (ПП-ДБ) в предаването " Денят стартира " по Българска национална телевизия. 

На министъра на опазването на здравето му се търси отговорност и за деяние и за безучастие. Всеки един от нас на сходно място би трябвало да визма решение на база справедливи данни, сподели още той.

В съответния случай има проблем, за който има отчет на публична институция, което повдига въпрос. Дали да се подхваща деяние в момента или не. Всяко едно от тези неща носи последици. Познавам и доктор Валентин Димитров не мога да осъдя нито него, нито министъра. Когато имаме документи с заключения, ангажимент на тези, които ръководят системата е да научат нещата до край, уточни още д-р Симидчиев. 

Вчера имахме изключителна здравна комисия с точка чуване на доктор Димитров. Зададоха му въпроса има ли нещо срещу отчета. Той сподели, че се съгласява с множеството неща. На това пояснение мястото му е в съда. От 5-те най-големи лечебни заведения, една е частна. Ако нейния принципал реши да смени шефа на болничното заведение, някой ще стачкува ли? В остналите лечебни заведения принципал е министърът на опазването на здравето и той се разпорежда. Хората в " Пирогов " са обезпокоени от всяка една смяна. Системата работи толкоз нежно, че смяната се възприема като риск, коментира зам.-председателят на парламентарната здравна комисия. 

По думите му в одитния докалад са предтавени нарушавания на Закона за публичните поръчки. 

Отговорност за дейностите си носи министърът на опазването на здравето. Ако той не беше подхванал тези неща, можеше да седим и да кажем за какво не го направи по-рано. Не сме ние хората, които да съдим ръководството. Той е принципал на болничното заведение и има цялостните права да се разпорежда. Здравната комисия е политически орган, който се занимава с законодателство. Наша отговорност е по какъв начин ще бъде разпределен бюджета, не е наша отговорност по какъв начин се ръководи и кой доктор къде е назначен. Вчера имаше опит, който се осъществя, законодателната власт да се меси в изпълнителната власт, добави още депутатът. 

По тематиката с оставката на министър Хинков, доктор Симидчиев разяснява: Оставката на един министър може да се осъществя по няколко метода. Или той самичък да си я подаде, или да бъде поискана от министър-председателя и по-късно да бъде гласувана в Народно събрание. Има такава процедура, тъй като постоянно министрите би трябвало да вършат непопулярни решения. Исканията на оставка пречат на опцията един министър да осъществя своята изпълнителна власт.

По думите му по проблема " Пирогов " има повече политическо жужене, в сравнение с нещо свястно.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР