Всяка доставка на бойни самолети МиГ-29 на Украйна трябва да

...
Всяка доставка на бойни самолети МиГ-29 на Украйна трябва да
Коментари Харесай

САЩ отхвърли предложението на Полша за изпращане на МиГ-29 в Украйна

Всяка доставка на бойни самолети МиГ-29 на Украйна би трябвало да бъде осъществена взаимно от страните в НАТО, съобщи през днешния ден полският министър председател Матеуш Муравецки. По-рано Вашингтон отхвърли предложение на Варшава да даде всичките си съветски машини в американската авиобаза в Рамщайн, Германия и оттова да бъдат предоставени на Киев.

Кремъл дефинира сходен сюжет като евентуално рисков и нежелан. Германия също отхвърли опция да изпраща самолети на Украйна. Съединените щати трансферират в Полша две противовъздушни батареи " Пейтриът ".

Толкова съществено решение за даване на бойни самолети за Украйна би трябвало да бъде взето единомислещо и недвусмислено от целия Северноатлантически алианс, посочи полският министър председател. Варшава показва, че не може независимо да поема сходен риск.

" Винаги сме подчертавали, че Полша не е страна в тази война, НАТО също не е страна в тази война. Затова всяко решение за даване на оръжие би трябвало да бъде взето от целия Алианс с единогласие. Готови сме да предоставим целия си флот изтребители на Рамщайн, само че не сме подготвени да подхващаме независими дейности, тъй като както споделих, не сме страна в тази война ", съобщи Муравецки.



Русия към този момент предизвести, че страните, дали летища за набези против нея ще бъдат обсъждани като участници във войната. Полша предложи да даде своите мигове на Съединените щати в базата " Рамщайн " и прикани другите страни от НАТО да последват образеца ѝ. Инициативата изненада Вашингтон, който по-късно я отхвърли. Американският вицепрезидент Камала Харис на следващия ден ще разговоря с водачите във Варшава, програмата й включва и Румъния.

" Доколкото знам, проектите им да дават тези самолети не са били съгласувани авансово с нас. Но както знаете от няколко дни организираме съвещания с полската страна по настояването на Украйна да получи техните самолети ", изясни Виктория Нюланд - заместител държавен секретар на Съединени американски щати.

Украинският президент Зеленски прикани Запада към бързо решение по настояването на Киев да получи Миг-29 от някогашни членки на Варшавския контракт, които към този момент са в НАТО. Тези машини са най-хубавият избор за украинските водачи, които ги познават. Обучението за американски самолети ще продължи години, нужни са и разнообразни снабдителни вериги за подръжка.

" Чуваме, че полското предложение е безпричинно, това споделят във Вашингтон. Кога ще бъде взето решение? Вижте, ние сме във война, нямаме време за тези сигнали. Това не е пинг-понг, става дума за човешки живот. Настояваме още веднъж - решете бързо. Не прехвърляюте отговорността, изпратете ни самолети ", сподели Володимир Зеленски.

Няколко източноевропейски страни като Полша, България и Словакия подържат съветски самолети в своите арсенали до момента в който не са сигурни, че ще могат да ги заменят с американски, означават наблюдаващи. Полша модернизира своите Военновъздушни сили от 2006-та, когато одобри на въоръжение F-16, а през 2020-та година подписа контракт на стойност 4,6 милиарда $ за придобиване на 32 броя F-35, първите от новите машини се чакат през 2024-а година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР