Всяка делнична вечер Капитал обобщава най-важните бизнес и пазарни новини,

...
Всяка делнична вечер Капитал обобщава най-важните бизнес и пазарни новини,
Коментари Харесай

К: Бизнес | ЕК одобри 30 млн. лв. за туризма в България, новият държавен дълг за 500 млн. лв. ще е по-скъп

Всяка делнична вечер " Капитал " обобщава най-важните бизнес и пазарни вести, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за през днешния ден: Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук. Най-важните международни събития - тук. Европейска комисия утвърди 30 млн. лв. за туризма в България
Европейската комисия утвърди отпущането на 15.3 млн. евро (30 млн. лева) за подкрепяне на компании от туристическия бранш, наранени от пандемията. Държавната помощ ще бъде под формата на безплатни средства. За да ги получат, фирмите би трябвало да са отчели спад в оборота от минимум 30% през 2020 година спрямо 2019 година Размерът на помощта за всеки претендент няма да надвишава 20% от оборота му през 2019 година или 1.8 млн. евро, според от това кое от двете е най-ниското. Средствата ще бъдат предоставени на компаниите до края на 2021 година
Правителството продаде ДЦК за още 500 млн. лева при мощно нараснала рентабилност
На аукцион през днешния ден бяха подадени поръчки за съвсем 634.5 млн. лева, а постигнатата междинна рентабилност е 0.27%. Това е много над равнището от минус 0.02%, реализирано при продажбата на същите бумаги на 11 октомври. Повишението не е изненада - единствено за два месеца държавното управление продаде на вътрешния пазар ДЦК за 2 милиарда лева, въздържайки се от излъчвания на външните. Това води до известно безсилие на пазара, което рефлектира и в искане на по-висок приход от страна на вложителите. Прави усещане и разширението на спреда по отношение на аналогичните немски федерални облигации - той към този момент е в размер на 87 базисни точки, при 57 на 11 октовмри. На аукциона през днешния ден максимален дял от книжата са придобили банките - 81.8 %, следвани от пенсионни фондове с 10.3%, гаранционни и договорни - 4.2 % и други вложители, по данни на Министерство на финансите. Повишената рентабилност, респективно спад в цената, значи че страната ще заплати повече разноски от бюджета по новите излъчвания.
Песимизмът в страната нараства през октомври
Доверието на потребителите се утежнява през октомври съгласно данни на Национален статистически институт. Изследването демонстрира повишаване на скептицизма в оценките и упованията на потребителите по отношение на предходното тримесечие (през юли). Мненията на потребителите за развиването на общата икономическа обстановка в страната през последните дванадесет месеца, както и упованията за идващите дванадесет месеца, са по-песимистични по отношение на предходното наблюдаване на Национален статистически институт. По-негативни спрямо три месеца по-рано са и оценките и упованията на хората в България по отношение на измененията във финансовото положение на техните семейства. Настоящата икономическа обстановка в страната се прави оценка от по-голяма част от потребителите като неподходяща за икономисване, а и упованията им във връзка с опцията да икономисват през идващите дванадесет месеца също се утежняват.
Настроението на вложителите в еврозоната се усъвършенства
Доверието на вложителите в Европа се покачва съгласно Sentix. Изследването на немската компания за пазарни проучвания изненадващо демонстрира възстановяване в настройките на вложителите по отношение на икономическото развиване на еврозоната. Индексът на Sentix - Eurozone Investor Confidence, се повишава през този месец за пръв път от юли насам. Според Sentix икономическото закъснение " наближава края си ". Негативно въздействие върху настоящата икономическа обстановка продължава да оказват проблемите във веригите на доставки и покачващата се инфлация, само че съгласно изследването вложителите чакат отрицателните резултати да бъдат краткотрайни.
ЧИСЛО НА ДЕНЯ
2.5 милиарда $ капитал ще опита да набере индийската компания за разплащания PayTM, посредством IPO на локалната борса. Първичното обществено предложение се обрисува да бъде най-голямото в историята на страната като PayTM ще се трансформира в най-голямата софтуерна компания с пазарна капитализация от над 20 милиарда $. Инвеститори в индийския стартъп са Ant Group на Джак Ма, японската SoftBank и Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет, които дружно имат към една трета от компанията.
ПАЗАРИBitcoin се устреми към нов исторически връх
Най-голямата криптовалута още веднъж мина 66 хиляди $ в понеделник, приближавайки се до 67016 $ - върхът, реализиран на 20 октомври. Криптовалутите нарастват при започване на седмицата поради новите страхове от инфлация и поради понижаващата се рентабилност по държавните облигации. За първи път в историята общата им капитализация мина 3 трлн. $, по данни на CoinGecko. От това се възползва и златото, което се задържа стабилно на равнища над 1810 $ за унция.
Цената за барел Brent нефт доближи 84 $.
Цените на петрола се повишават в понеделник откакто Saudi Aramco увеличи цената на суровия нефт в Азия за декември. Миналата седмица OPEC+ реши да не усилва доставките на петрол до края на годината. Допълнително напрежение върху цените оказват и мнения от Съединени американски щати, където министърът на енергетиката, Дженифър Гранхолм, показа, че страната " преценя опциите си за справяне с високите цени на горивата и отоплението в Съединените щати ". Според някои анализатори решението може да включва потреблението на американския стратегически петролен запас.
Газът стартира още веднъж леко да нараства
След известно утешение в цените на газа в понеделник още веднъж стартира растеж в котировките на фючърсите поради опасения, че Путин няма да съблюдава обещанието си да увеличи предлагането към Европа. Фючърсите на природния газ нарастнаха с 4.7% през днешния ден по обяд до 77.47 евро за мегават час в Амстердам, по данни на Bloomberg.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Политика 3 Образование 1 Енергетика 2 Здравеопазване 3 Политика 1 Енергетика 2 Образование 3 Енергетика Всяка делнична вечер " Капитал " обобщава най-важните бизнес и пазарни вести, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за през днешния ден: Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук. Най-важните международни събития - тук. Благодарим Ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР