Всяка държава в света се приспособява към това, което се

...
Всяка държава в света се приспособява към това, което се
Коментари Харесай

Пандемията от коронавирус заплашва и носорозите

Всяка страна в света се приспособява към това, което се дефинира като „ новото нормално” в подтекста на пандемията от COVID-19. За природозащитниците в Африка това значи да боравят с по-малко запаси, като в същото време се борят с възходящата опасност от бракониери.

Незаконният лов не е нищо ново за намаляващите типове носорози, само че пандемията е нараснала опасността против тях и прави бъдещето им извънредно нестабилно, написа електронното издание „ Lonely Planet”.

Както белите, по този начин и черните сортове носорози, както и съответните им подвидове, са станали емблематични при трафика на диви животни. На доста места, най-вече в азиатските страни, клиенти търсят рогове от носорог, за които се счита, че имат изключителни свойства и служат от елементарен афродизиак до лек против рак. Медицинските и здравни специалисти не са настояват, че няма научна аргументация за тези изказвания, само че това напълно не понижава риска, пред който са изправени животните.

А и за бракониерите свойствата на роговете от носорог нямат безусловно никакво значение – те са в този бизнес поради парите.

„ Килограм рог от носорог носи към 60-65 хиляди щатски $ “, изяснява Джеймс Мвенда, знаменит надзирател на носорози и рейнджър в резервата Ол Пайета в Кения. Тази информация стига до общественост, в която хората живеят с по-малко от 1 $ дневно и, надлежно, изкушението за бракониерство става огромно. В интервал на пандемия намирането на работа става по-трудно, а привличането на хора към противозаконен лов на носорози – по-лесно.

Носорозите са мечтана плячка за бракониерите от десетилетия. От 1910 година популацията на черни носорози е спаднала от 150 000 екземпляра до едвам 4000, като близо половината от този брой са убити единствено сред 1980 и 2000 година Белите носорози, въпреки това, бяха първите, получили отбрана, което им разреши да се усилят от едвам 100 екземпляра през 1895 година до 18 000 носорога в този момент. Заради бракониерството, обачи, този брой също понижава.

Пандемията усложни освен живота на хората, само че и на носорозите, написа изданието.

В началото на април, когато пандемията от COVID-19 е едвам първоначално, Южна Африка и Ботсвана оповестяват за увеличение случаите на бракониерство по отношение на носорози в известни туристически дестинации.

Според създателя на резервата за носорози в Ботсвана Мап Айвс, бракониерите претърпяват доста по-лесно пандемията. Липсата на туристи е окуражила противозаконните им действия, а държавното управление на Ботсвана изпрати въоръжени бойци, които да противодействат на бракониерите.

Според Айвс, колкото по-скоро се върнат туристите, толкоз повече очи и уши ще следят протичащото се там и ще стопират бракониерските нападения.

Хората, които се занимават с поддръжката на резерватите за носорози, споделят, че имат потребност от поддръжка, с цел да може работещите в тях да останат и да продължат всеотдайната си работа по опазването на животните.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР