Всветовен мащаб 2022 г. ще бъде по-студена от 2020 г.

...
Всветовен мащаб 2022 г. ще бъде по-студена от 2020 г.
Коментари Харесай

Климатичен феномен ще охлади света през 2022-ра

Всветовен мащаб 2022 година ще бъде по-студена от 2020 година заради развиването на климатичния феномен Ла Ниня, когато в южната част на Тихия океан студената вода се издига от дълбините на повърхността. Това намалява междинната температура по планетата, изяснява шефът на климатичната стратегия на Световния фонд на природата (WWF) Алексей Кокорин пред Ura.ru. „ Това, че 2022 година ще бъде по-студена по цялата планета от 2020 година, е несъмнено. Това се дължи на развиването на феномена Ла Ниня. Това е поток от атмосферата в Тихия океан, а по-късно топлината ще се върне. Следователно 2021 и 2022 година ще бъдат по-студени по целия свят. Имам поради повърхностния пласт на атмосферата “, споделя Кокорин. Според климатолога понижаването на температурата по цялата планета няма да повлияе на развиването на процесите, свързани с световното стопляне. „ Това не значи смяна в наклонността. Това е просто натурален развой “, изяснява той. Зам.-директорът на Института по физика на атмосферата на Руската академия на науките Владимир Семьонов добавя, че доникъде на 2022 година резултатът от явлението Ла Ниня ще отшуми.

„ При Ла Ниня може да има отскок от 0,1 или най-много 0,2 десети от температурата, в случай че това е мощно събитие. Но тогава, след една година, към този момент няма да виждаме това “, прецизира ученият. Това, за което приказват експертите, се назовава Южна вибрация (Южно колебание). Ел Ниньо е неговата топла фаза, а Ла Ниня – студената. Цикълът на Южното съмнение, включващ Ел Ниньо и Ла Ниня, оказва въздействие върху температурите и преваляванията по целия свят.

Фазата Ел Ниньо нормално се повтаря през към четири години, само че съгласно наличните данни циклите могат да не престават сред две и седем години. Въздействието, което Ел Ниньо оказва върху времето, зависи от географското състояние, сезона и обособения случай. Типично за зимите е да са по-топли от нормално в северните щати от Средния запад в Съединени американски щати, до момента в който в Централна и Южна Калифорния, както и в югоизточните щати, са по-топли от нормалното. Тихоокеанските северозападни щати, въпреки това, са по-сухи по време на Ел Ниньо. За разлика от Ел Ниньо, по време на Ла Ниня щатите в Средния запад са по-сухи от нормално.

Наименованието „ Ел Ниньо “ е обещано преди епохи от перуанските риболовци и значи „ момчето “ или „ младенецът “, защото по крайбрежията на Южна Америка резултатите от явлението са най-силни към Рождество Христово.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР