ВСУ вече седмица обстрелват Запорожката атомна електроцентрала. Повечето от вражеските

...
ВСУ вече седмица обстрелват Запорожката атомна електроцентрала. Повечето от вражеските
Коментари Харесай

Русия има два варианта да защитава АЕЦ Запорожие

ВСУ към този момент седмица обстрелват Запорожката атомна електроцентрала. Повечето от вражеските удари могат да бъдат отразени от силите за Противовъздушна отбрана. На фона на засилващата се опасност от нуклеарна злополука локалните управляващи оферират прекъсване на работата на атомната електроцентрала. Колко допустима е сходна стъпка от техническа, икономическа и военно-политическа позиция?

В неделя управлението на Запорожка област предложи да се спре работата на локалната атомна електроцентрала заради продължаващия обстрел от Украйна. Както написа в канала си в “Телеграм” непрекъснатият представител на Русия към интернационалните организации във Виена Михаил Улянов, това е належащо, „ с цел да се избегне нуклеарна злополука “.

Русия също счита, че не трябва да се отсрочва визитата на задачата на Международната организация по атомна сила (МААЕ) в Запорожката АЕЦ. Според Улянов " би било добре да се организира в края на август - началото на септември, само че не всичко зависи от нас ".

Той означи, че „ това е доста внимателно събитие, доста сензитивно “, належащо е „ да се съгласуват маршрутът на придвижване, въпросите на сигурността, приблизителният работен график, какъв брой дълго ще остане задачата на място “. Улянов уточни, че „ всичко това е било обсъждано през май-юни, само че в този момент работата би трябвало да стартира отначало “.

Постоянният представител добави още, че отделът по сигурността на секретариата на Организация на обединените нации не може ясно да изясни за какво в последния миг е блокирал визитата на делегацията на МААЕ в Запорожката АЕЦ. Според него Русия и МААЕ " работиха доста тясно през май-юни и приготвиха визитата ", само че отделът по сигурността на секретариата на Организация на обединените нации, който трябваше просто " да даде зелена светлина за пътешестване до проблематична зона ", блокира пътуването.

В същото време Улянов упрекна “Файненшъл Таймс”, че е изопачил думите му за опцията за посещаване на генералния шеф на МААЕ Рафаел Гроси в Запорожката АЕЦ: „ Изданието ми приписа думите, че визитата на господин Гроси в АЕЦ не може да се случи преди края на август. Всъщност споделих, че господин Гроси може да предложи подобен график. Съдейки по заглавието на публикацията на “Файненшъл Таймс”, това е съзнателно неправилно представяне”, добави той.

Улянов сподели, че е мъчно да се уточни точна дата за възможното посещаване на Гроси, което евентуално ще " означи някакъв ориентир ". Улянов допусна, че визитата ще се състои " в самия завършек на август - началото на септември ". “Файненшъл Таймс” обаче твърди, че Улянов е споделил, че " визитата на Гроси не може да се състои преди " тази дата. В същото време материалът на западното издание излезе под заглавие „ Русия отхвърля апелите да позволи достъп до украинската АЕЦ “.

Припомняме, че ВСУ стрелят по най-голямата атомна електроцентрала в Европа. В същото време Киев декларира, че Запорожката АЕЦ е обстрелвана от съветските военни, които сякаш я охраняват. Руският непрекъснат представител в Организация на обединените нации Василий Небензя, разяснявайки апела на генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутереш за демилитаризация на АЕЦ, сподели, че в този случай централата ще стане уязвима за провокации и терористични офанзиви.

Експертите означават, че изострянето на обстановката към Запорожката АЕЦ ще бъде от изгода за Украйна по редица аргументи. „ Задачата най-много на Киев е да принуди Русия да напусне територията на атомната електроцентрала и да пусне всичките шест реактора на нея. Това ще разреши на Киев да оцелее през студения сезон с по-малко проблеми и даже да завоюва пари от износа на електрическа енергия за Европейския съюз “, написа политологът и икономист Иван Лизан в своя канал в “Телеграм”.

Той напомни, че през юни министър-председателят на Украйна Денис Шмигал оцени евентуалните доходи от продажбата на електрическа енергия в Европейски Съюз „ в региона на 70 милиарда гривни годишно в парично изражение и 2,5 гигавата в потенциал “. „ Без Запорожката АЕЦ Украйна няма да може да бъде енергийна банка в Европа. Простото обезпечаване на територията, следена от киевските управляващи, с електричество също ще бъде под опасност “, сподели Лизан.

Според него Киев ще провежда изгаряне на електрически подстанции с трансформатори и заличаване на електропроводи, от които се доставя електричество на територии, които не се управляват от Киев. „ В този случай след прекъсването на газа ще има нова филантропична рецесия “, предвижда специалистът. Освен това той счита, че това ще наруши връзката на Запорожката АЕЦ с единната енергийна система на Русия.

„ Успоредно с това Киев поддържа намаляващ интерес към войната си с Русия и търси разпределяне на 5-8 милиарда $ месечно. Нищо с изключение на съветските системи за противовъздушна защита не пречи на Киев да обстрелва трансформатори и електропроводи наоколо до централата, след което целият освободен юг ще остане без ток. Безсмислено е да молим към Европейски Съюз и Съединени американски щати: и те са забъркани “, написа той.

Лизан счита, че централата може да бъде изцяло предпазена единствено след нахлуване на юг, само че преди този момент Донбас би трябвало да бъде освободен. Като промеждутъчен вид централата би трябвало да се спре, след което тя към този момент няма да съставлява интерес за Киев, който ще превключи артилеристите си към други цели.

Междувременно специалистът в региона на нуклеарната енергетика Алексей Анпилогов уточни, че " не е толкоз елементарно да се спре станцията ". „ Основният проблем, който може да възникне и да докара до повреда или даже злополука в АЕЦ „ е загубата на охладителната система. Факт е, че охлаждането на реакторите е доста комплициран и нескончаем развой. Дори нуклеарната реакция да бъде спряна сама, реакторът би трябвало да се охлажда още няколко седмици, до момента в който изотопите там се разпаднат “, изясни той.

„ Ако станцията работи на цялостен потенциал, ще бъде мъчно да се охладят всички реактори едновременно, в случай че е належащо. Така че в този момент си коства да изберете компромисен вид - да се остави един реактор и да го прехвърлите на минималната мощ ", твърди събеседникът.

В същото време специалистът означи, че сходни дейности ще доведат до преустановяване на доставките на електрическа енергия на територията на Украйна. „ Доставките са в Херсонска и Запорожка области. Това ще разреши безвредно да се поддържа централата на минимално електрическо и топлинно зареждане. Реакторът е задоволителен за изстудяване на останалите пет реактора “, изясни Анпилогов.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР