Встоличния градски транспорт има китайски камери за наблюдение, като избраният

...
Встоличния градски транспорт има китайски камери за наблюдение, като избраният
Коментари Харесай

Божанов: Валидаторите в метрото са руски, има камери за наблюдение от Китай в транспорта

Встоличния градски превоз има китайски камери за наблюдаване, като определеният производител има история с уязвимости. В метрото пък са поставени валидатори, създадени в Русия. Това предизвести някогашният министър на електронното ръководство и сегашен народен представител от Демократична България Божидар Божанов в " Туитър ", съобщи.

" Ако са взети нужните ограничения, това не би следвало да е проблем ,

само че с цел да сме сигурни, че няма да има неоторизиран достъп до видеонаблюдението и до данните от валидаторите, изпратих въпрос до ДАНС (чрез министър-председателя) ", написа още Божанов.

В столичния градски превоз има китайски камери за наблюдаване, като определеният производител има история с уязвимости. В метрото пък са поставени валидатори, създадени в Русия.
— Bozhidar Bozhanov (@bozhobg)
" Питам дали са създали инспекции и рекомендации в столичния градски

превоз и дали тези рекомендации са били отразени. Транспортът е част от стратегическите действия по Постановление 181 на Министерския съвет и ДАНС следва да имат настоящ взор върху него ", написа още той.

Темата с новото таксуване в столичния градски превоз е изключително настояща ,

откакто бе осветен нов проблем с електронната система за билетите в столичния градски превоз, заяви. По сигнал на пътуващите валидаторите източват суми от електронните портфейли (виртуални карти), конфигурирани в мобилните им устройства.

В същото време омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до ръководителя на столичния общински съвет Георги Георгиев

и столичния кмет Йорданка Фандъкова, в което сигнализира за огромен брой тъжби, свързани с променените условия за пътешестване в градския превоз, в действие от 1 януари тази година.

Основните възражения на столичани в сигналите до националния публичен бранител

се отнасят до типа на транспортните документи, условието за тяхната наложителна валидация като изискване за постоянен превозен документ, както и оскъпяването на транспортната услуга посредством отпадане на някои стопански преференциални транспортни документи, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Основно неодобрение измежду хората буди отпадането на някои тарифни артикули

– най-много месечната карта за пътешестване с метро, месечната карта за пътешестване с една линия на наземния превоз. Гражданите се оплакват, че пътуват до работа или до друга своя ежедневна дестинация само по една линия на градския превоз или с метро и след измененията са принудени да си закупят месечна карта за всички линии, което не дава отговор на действителните им потребности ", сочи омбудсманът.

Диана Ковачева акцентира, че и пасажерите, които преди използваха талоните за 10 пътувания ,

също недоволстват, тъй като пътуват случайно с градски превоз и в този момент са принудени да си купуват превозен документ, който обаче не дава отговор на транспортната им нужда и бюджета.  

Ковачева показва като различен огромен проблем наложителната валидация на транспортните документи .

От Центъра за градска подвижност оповестиха, че за неспазването ѝ е ще бъде налагана санкция, която съгласно Ковачева тормози и затруднява изключително доста възрастните хора.

„ В тази връзка считам, че следва да бъде потърсено решение и на този проблем .

Намирам за незаслужено да бъде глобяван пасажер, който има постоянен документ за пътешестване, единствено поради това, че не го е валидирал “, акцентира публичният бранител.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР