Встъпвайки в новата година, трябва да благодарим на Господа за

...
Встъпвайки в новата година, трябва да благодарим на Господа за
Коментари Харесай

Патриарх Неофит Със Съдбовни Думи За Изминалата 2017 Година!

Встъпвайки в новата година, би трябвало да благодарим на Господа за всичко (вж. 1 Сол. 5:18), което се е случило през миналата година. Трябва да имаме съзнанието, че компликациите, скърбите и страданията са тествания, през които сме минали, " та изпитаната наша религия да излезе по-драгоценна от нетрайното, въпреки и посредством огън изпитвано злато " (1 Петр. 1:7). Сложните житейски обстановки са това тестване, което ни демонстрира дали постъпваме като християни, или като хора, които не желаят да знаят за Бога.

Това се споделя в обръщението на патриарх Неофит към българите за настъпващата Нова 2018 година.

Ние би трябвало да благодарим на Бога за тези духовни уроци, които ни е преподал, да Му благодарим за това, че удължава дните на нашия земен живот, че ни дава време за смирение и изправление, за наставление в положителното, за присъединяване в тайнствата на Църквата, дава ни опция да разкрием Божия облик в душата си, декларира Негово светейшество.

Патриарх Неофит отбелязва, че измина една нелека година - на неустановеност, на терористични офанзиви, взели десетки човешки жертви, напомнящи ни какъв брой бързопреходен е човешкият живот. Но нашата жива религия ни оказва помощ да посрещаме тестванията, които Бог ни изпраща, без да униваме, а помъдрели от тях - с още по-голямо старание да се стремим да възрастваме духовно.

Разбира се, неведоми са житейските ни пътища отсега нататък, само че ние като християни би трябвало да живеем по този начин, че във всеки миг да сме подготвени да застанем пред Престола на Всевишния, тъй като не знаем " ни деня, ни часа, когато ще пристигна " (Мат. 25:13) Господ Иисус Христос в Своето Второ пришествие.

Затова да оставим " всяка завист и всяко лукавство, всяко двуличие, злоба и клюка " (1 Петр. 2:1); да изгоним от сърцата си всичко, което осквернява нашето естество, когато ние с думи и в мислите си наскърбяваме своите ближни; да не позволяваме да има посред ни " раздори и различия " (1 Кор. 3:3); да не отвръщаме " зло за зло ", а постоянно да желаем " положителното един другиму, и на всички " (1 Сол. 5:15).

На всички рожби на родната ни Църква, живеещи в родината и отвън нейните лимити, благопожелаваме да се подвизават " с положителния героизъм на вярата " (1 Тим. 6:12), като положат " всяко усърдие ", с цел да привнесат " към вярата си добродетел, към добродетелта познание, към знанието самоограничение, към въздържанието самообладание, към търпението благочестие, към благочестието братолюбие, към братолюбието обич " (2 Петр. 1:5-7).

Господ да благослови всички нас да живеем във вярата, да крепнем в вярата и да пребъдваме в любовта, благославя Негово светейшество в обръщението си и пожелава: Честита и доброплодна да е Новата 2018 година!
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР