ВСС продължава днес от 9.30 часа дебатите по искането за

...
ВСС продължава днес от 9.30 часа дебатите по искането за
Коментари Харесай

ВСС продължава с дебатите по освобождаването на главния прокурор. Гешев иска експертиза от лингвист

Висш съдебен съвет продължава през днешния ден от 9.30 часа дебатите по настояването за предварително освобождение на основния прокурор. Заседанието може да гледатеТУК

 

Иван Гешев дойде на съвещанието. Той акцентира, че има вяра в сътрудниците си, в правосъдната власт, членовете на Висш съдебен съвет, че няма да влязат в " политическия график, може би графика на Делян Пеевски и на Бойко Борисов ".

 

Правосъдният министър Атанас Славов каза от своя страна, че във Висш съдебен съвет са постъпили нови доказателства, импортирани от основния прокурор, по отношение на откритата процедура, на която се разисква предлагането за предварителното освобождение на Гешев.

 

От членовете на Висш съдебен съвет зависи дали тези материали ще бъдат позволени. Ако не бъдат позволени, е възможно решение да има още през днешния ден, заяви правосъдният министър Атанас Славов на влизане за съвещанието.

 

Става въпрос за настояването импортирано от четирима членове на Висш съдебен съвет във връзка изявлението на основния прокурор, в което назовава част от депутатите " политически отпадък " и по този начин е уронил престижа на правосъдната власт.

 

Гешев и адвокатката му желаеха да бъде назначена социологическа експертиза, която да даде отговори какво е равнището на доверие в обществото към правосъдната власт към 15 май.

 

Вторият въпрос е дали се е трансформирало и по какъв начин доверието или мнението на обществото към правосъдната власт след изказването на Гешев на 15 май, когато той демонстративно скъса оставката си. 

 

Главният прокурор и юристът му Радостина Константинова - Томова желаят и експерт по етимология или филология да каже какво е лексикалното и граматическото значение на думите в израза " политически отпадък "  и какво е смисъла, произходът и разпространяването на същото фразеология от етимологична позиция.

 

Гешев упорства, че всеки правист във всевъзможен правосъден развой би назначил експертизи, с цел да стигне до истината.

 

" Нормално е, откакто се опитат да те убият, а това е несъмнено, а по-късно стартира проведена политическа офанзива за премахване по друга процедура е ясно, че няма по какъв начин да съм спокоен. Ако някой счита, че може да е спокоен, откакто са пробвали да го взривят, да си направи опит. Не настоявам, че това нещо е трансформирало душeвността ми, само че в случай че някой мине през това и няма страст, не е човешко създание.

" Надявам се, че това не е таймингът на Пеевски и Борисов ",повтори и пред съвета.

 

Според Цветинка Пашкунова от Съдийската гилдия не е нужно да се прави социологическа експертиза. 

 

Вероника Имова пък опонира, че би трябвало да се търсят обективните обстоятелства и дали те са съдействали за съответната оценъчна активност. 

Тя сподели, че ще поддържа двете претенции за експертизи. 

 

" Защитата желае от нас нещо съответно - да се види оценката на обществото след разбора на основния прокурор ", добави Имова. След това тя се върна към своите училищен години в 7 гимназия в София, някогашната Първа девическа, която била приключила и нейната баба. Имова си спомни за своята учителка по български, която ги учила на благосъстоянието на езика. Имова не се наемала да каже дали изразът " политически отпадък " е метафора. Това трябвало да каже специалист по езика. 

 

Министър Атанас Славов обърна внимание, че има разлика, когато приказва арбитър и основен прокурор. Съдията говорел от свое име, а основният прокурор от името на институция, която е единна.

 

" Това, което твърдите, не дава отговор на истината. От 2015 година прокуратурата не е централизирана, а основният прокурор е началник на административните началник. Няма по какъв начин на 15 май да няма страсти, откакто на 14 май косвено ми се сподели, че Бойко Борисов е натиснал копчето за моето остраняване ",отговори му Гешев. 

 

Славов пък съобщи, че въпросите за въздействието в правосъдната система ще бъдат прегледани на някое от идващите съвещание. Той към този момент заяви, че ще насрочи спор за това оказва ли се напън в правосъдната власт.        

 

Заместникът на основния прокурор Даниела Машева ще бъде изслушана през днешния ден от пленума на Висш съдебен съвет по искане на Гешев. Той настоя за нейния разпит, откакто в края на предходната седмица бяха изслушани зам.-шефът на Националната следствена работа Ясен Тодоров и заместникът на Гешев и шеф на следствието Борислав Сарафов, които дадоха своите оценки за прочувственото положение на Гешев.

 

Заради другите им позиции и връзки с основния прокурор, известни и обществено, Гешев изиска най-малко още един от заместниците му, участвали както на конференцията, по този начин и на оперативката на прокуратурата преди този момент, да бъде изслушан от Висш съдебен съвет.

 

За оперативката преди конференцията Борислав Сарафов описа, че Гешев е пуснал запис на диалога си с члена на Висш съдебен съвет Йордан Стоев, като преди този момент оповестил, че има над 150 записа на диалози с магистрати, политици и членове на Висш съдебен съвет. Сарафов изясни, че е слушал 3-4 минути, а по-късно си тръгнал. Даниела Машева ще бъде питана както за оперативката и записа, по този начин и за прочувственото положение на Гешев по време на конференцията, на която и самата тя участва, и преди този момент.

 

Основният акцент на съвещанието предходната седмица, което беше първо за новия правосъден министър Атанас Славов и продължи 14 часа, беше да се оцени дали Гешев не е изрекъл фразата под афект и какво е било прочувственото му положение.

 

По време на дебата се стигна до пояснения за прочувственото положение на Гешев след гърмежа до колата му, както и за ролята на израелския специалист, позволен да огледа мястото на гърмежа до колата на основния прокурор.

 

Миналата седмица бяха изслушани зам.-шефът на Националната следствена работа Ясен Тодоров и заместникът на Гешев и шеф на службата Борислав Сарафов, който от средата на месец май е в открит спор с основния прокурор.

 

Тодоров дефинира положението му като на " човек, опрян до стената ", а Борислав Сарафов сподели, че бил нападателен и войнствено надъхан по отношение на него, само че " корав и съдбоносен ".

 

Днес процедурата ще продължи със събиране на доказателства по него.

Първото искане беше оттеглено от шестимата членове на Висш съдебен съвет, които го внесоха. Става дума за обвиняванията, че основния прокурор се е намесил при следствието на гърмежа против него като е позволил наличието на израелски специалист на местопроизшествието.

Без да прецизират претекстове, шестимата намекнаха за извършен напън. Обвинител номер 1 изиска чуване при закрити врата в Народното събрание и ръководителят на Народното събрание би трябвало да вземе решение дали да го допусне тази седмица.

 

В същото време, Иван Гешев изпрати писмо до ръководителя на 49-ото Народно заседание Росен Желязков с искане да бъде изслушан от народните представители по отношение на съответни досъдебни производства, свързани с корупция по високите етажи на властта и търговия с въздействие.

 

Междувременно Гешев разгласи, че ще пътува до Брюксел, където възнамерява да приказва пред Европейския парламент, в това число и за следствието, станало по-известно като " Барселонагейт ".

 

Извънредното съвещание на комисията ще бъде на 13 юни, като на него са поканени да участват представители на разнообразни институции в България, в това число и на Министерството на правораздаването, на прокуратурата и представители на неправителствени организации. Гешев е бил канен неведнъж на сходни чувания, на които нормално е изпращал собствен заместител.

 

Очаква се на съвещанието да бъдат разисквани измененията в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт, както и развиването по следствия, които Европейският парламент следи от години, като " Барселонагейт ".



 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР