ВСС допусна второто предложение за освобождаване на главния прокурорОбединиха в

...
ВСС допусна второто предложение за освобождаване на главния прокурорОбединиха в
Коментари Харесай

Гешев: Искат да изтърбушат съдебната система

ВСС позволи второто предложение за освобождение на основния прокурор
Обединиха в едно произвеждане настояванията за премахване на обвинител №1

Разглеждат ги в четвъртък

Зад задачите на това произвеждане за премахване на основния прокурор ясно прозира опит за политическа интервенция в независимостта на правосъдната власт. Става дума за тоталитарен прелом, от хора, които са безпринципни, чието пренебрежение към правото и законността са фрапантни. Хора, които желаят да изтърбушат правосъдната система и да обезглавят институциите. Да подчинят прокурори, съдии и следователи на нелегитимни, може би политически и олигархични ползи.

Това съобщи през днешния ден основният прокурор Иван Гешев по време на съвещание на Висш съдебен съвет, на което се разглеждаше второто искане за отстраняването му. Предложението беше направено от четирима членове на Прокурорската гилдия - Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов. Причината за настояването за предварително преустановяване на мандата на Гешев е нарушение на етичните правила на българския магистрат по отношение на негово изявление на 15 май, в който той употребява термина “политически отпадък ”.

С 19 гласа “за ” и без нито един “против ” пленумът на Висш съдебен съвет дефинира второто искане за отстраняването на Иван Гешев като възможно. Миналия четвъртък бе позволено събирането на доказателства по първото предложение за предварително освобождение на основния прокурор, което е за тежко нарушаване на служебните отговорности. Двете претенции бяха обединени в едно произвеждане и се чака в четвъртък да бъдат прегледани.

В мнение във връзка второто предложение, Иван Гешев съобщи, че потреблението на израза “политически отпадък ” е изложение на персонално мнение, на което има право, още повече, когато е ориентирано към политици, а в съответния случай е извадено от подтекста, не е ориентирано към съответен политик и не може да бъде окачествено като обидно и с него не е нарушен Етичният кодекс.

“Въпросът за легитимността на този Висш съдебен съвет има два аспекта: честен и юридически. Би трябвало всичко, което подхожда на правото, да подхожда и на морала. В случая има очевидно разминаване сред двете ”, сподели още Гешев.

От основния прокурор
Крумовите закони пратени в Конституционен съд


Главният прокурор нападна в Конституционния съд (КС) признатите разпореждания от Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт, известни като Крумовите закони по името на служебния правосъден министър Крум Зарков.

Гешев желае да бъдат “отменени ” обжалванията на прокурорски отводи за формиране на досъдебни производства, механизма за следствие на основния прокурор и избора на членове на Висшия правосъден съвет и другия им брой при освобождение на основния прокурор и шефовете на висшите съдилища. Той е безапелационен, че гласуваните от 49-ото Народно заседание правила не са съобразени с рекомендациите на Венецианската комисия, опонират на Конституцията и досегашната процедура на Конституционен съд, който към този момент два пъти се е произнасял по отношение на отговорността на основния прокурор през 2020 и 2021 г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР