Всряда граждани се събраха на протест пред парламента с искане

...
Всряда граждани се събраха на протест пред парламента с искане
Коментари Харесай

Как политици коментираха протеста срещу зеления сертификат

Всряда жители се събраха на митинг пред Народното събрание с искане за анулация на зеления документ. Протестът беше провежда в обществената мрежа Facebook. В него участваха деятели на партия "Възраждане " и на други политически и публични организации, които са против противоепидемичните ограничения. По време на митинга се стигна до ескалация на напрежението, имаше и арести.

Ето по какъв начин представители на разнообразни политически сили разясниха митинга:

"По никакъв метод не може да се каже, че митингът против зелените документи е провокирал безредици и доста тежки проблеми ". Това съобщи зам.-председателят на "Възраждане " Цончо Ганев в студиото на " ".

" Полицията в никакъв случай не може да е блага, тя въпреки всичко е силова организация .

Истината е, че през вчерашния ден полицията беше извънредно правилна, извънредно доброжелателна, в огромна част от времето, в това число и общителна. В качеството си на зам.-председател на "Възраждане " благодаря на Бойко Рашков, на основния секретар на Министерство на вътрешните работи, който беше на място. Мисля, че на фона на цялото напрежение в обществото и на митинга, полицията направи вероятното то да не ескалирa ", добави той.

Ганев уточни, че от парламентарната естрада "Възраждане " преди две седмици са призовали да се направи работна комисия на паритетен принцип в Народното събрание. Отделно пък здравният министър да направи работна група. Ако това е било изпълнено, е нямало да се стига до процесите от през вчерашния ден.

" Ние призовахме държавното управление да направи по този начин, че да стартира да се слуша и другата страна .

Никой не може да отхвърли, че в нашето общество има хора, аз съм от тях, които не имат вяра в силата и успеваемостта на прилаганите ограничения ", добави зам.-председателят на "Възраждане ".



"На прага на пета Коронавирус вълна и на заплахата от задълбочаваща се здравна рецесия, анулацията на зеления документ не е на дневен ред. Това съобщи Татяна Султанова от "Продължаваме Промяната " в студиото на "Здравей, България ".

"Протестът е пиедестал на демокрацията и ние поддържаме мирните митинги ", сподели Султанова.

По думите ѝ вчерашния митинг е протекъл спокойно, а полицията е влезнала в ролята на "деескалатор на напрежението ". "Това е още един знак на настъпилата смяна ", съобщи Султанова.



"Никой не желае ограничаващи ограничения и зелени документи, само че обстановката ги постанова ". Това разяснява в предаването "Здравей, България " депутатът от "Демократична България " Ивайло Мирчев. По думите му в страната ни са наложени най-леките ограничения в Европа.

По време на митинга в сряда, при който недоволни от рестриктивните мерки, се пробваха да нахлуят в Народното събрание, Мирчев е бил вътре. Запитан дали от "Демократична България " биха създали взаимни отстъпки в името на оцеляването на ръководещата коалиция, депутатът сподели, че в тази ситуация на става дума за това.

"Тук става дума за държавническо мислене. Има голям проблем, с който дружно би трябвало да се оправим. На последно място в Европа сме по имунизиране. Не приказвам за наложително имунизиране. Но би трябвало да убедим хората, че техните права стартират там, където свършват нашите и противоположното ", разяснява Мирчев.

" Хората на митинга бяха най-малко четири пъти, в случай че не и пет, по-малко от инфектираните единствено през вчерашния ден ,

тъй че дано всеки, като член на обществото, да поеме своята отговорност ". Това разяснява в коридорите на Народното събрание зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин , представен от Българска телеграфна агенция.

По думите му краткотрайният дискомфорт си коства, тъй като спасяваме човешки животи. Нормално е хората да стачкуват, добави той.

Вигенин акцентира, че на този стадий не е измислено по-добро решение от документите. Когато експертите кажат, че нещо друго работи по-добре, с две ръце ще поддържа това, сподели той. И акцентира, че в настоящия миг в своята цялост ограниченията целят да се понижи скоростта на разпространяване на инфекцията, която очевидно не може да бъде спряна, тъй като здравната ни система "е унищожена заради ред аргументи, които не са в следствие от дейностите на сегашните ръководещи ".

"Трябва да се опитаме да понижим натиска върху лечебните заведения, върху лекарите ", прикани Вигенин, тъй като, счита той, в случай че наклонността продължава, скоро ще забележим подиуми, в които хората няма да има по какъв начин да бъдат настанени в лечебните заведения. Не става въпрос да сътворяваме суматоха, само че са нужни устойчиви ограничения, които да дадат резултати, акцентира зам.-председателят на Народно събрание.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР