Всписъка с имена на хора, предаден на прокуратурата, фигурират и

...
Всписъка с имена на хора, предаден на прокуратурата, фигурират и
Коментари Харесай

Петков: COVID сертификатът може да отпадне още през април

Всписъка с имена на хора, предаден на прокуратурата, попадат и политици. Сред тях са депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски, някогашният министър председател Бойко Борисов поради случая „ Мата Хари” и някогашният министърът на финансите Владислав Горанов.

„ За последния желаеме да разберем дали е вярна информацията, пристигнала от Божков, че му е носел пари. Ако сме сигурни, че Прокуратурата си е свършила работата по тези въпроси, ще е едно в действителност положително начало”.

Това съобщи в изявление за „ Събуди се” по министър председателят Кирил Петков.

Той изясни и по какъв начин е почнал проблема с образуването и предаването на Прокуратурата на листата с имена на хора, които съгласно министър-председателя би трябвало да бъдат разследвани и проверявани.



„ Главният прокурор пристигна при мен да приказваме по значими въпроси, тъй като моята врата е отворена за всички институции. Аз го попитах за какво нямаме резултати по това, за което цялото общество приказва от заран до вечер. Той попита какво имам предвид и аз тогава споделих няколко имена. След това той потегли да изисква листата. В него ограничих имената до 19 и предадох листата на 20-ия”, разясни Петков.

Като най-големият триумф на държавното управление до този миг министър председателят дефинира метода, по който ръководи Коронавирус вълната до този миг.

„ Създадохме нова система за това и тя проработи сносно. Не се наложи да затваряме държавата”, счита Петков.



По думите му ръководещите непрестанно вършат неточности.

„ Никой не се е родил теоретичен. Сигурен съм, че вършим всичко, което можем. Радвам се, че има и критици, само че като тим обединението прави доста неща”, акцентира министър-председателят.

Петков уточни, че е допустимо зеленият документ да отпадне още през април.

„ Трябва да сме сигурни, че премахването му не вкарва риск за здравната система. Няма политика в тематиката за зелените документи. Управляваме на база данни. Когато падне заетостта на интензивните кревати и няма риск за здравната система, или в случай че се повиши процентът на имунизациите, документът ще отпадне. Никой не желае той да остава, само че би трябвало да сме сигурни, че няма да има отрицателни последствия. Вълната на Омикрон минава. Ако данните се запазят такива, ще се мисли за унищожаване на тази мярка. Сега сме на 600 заети интензивни кревати. Паднем ли до към 100, това ще е добра граница”.

Премиерът съобщи, че не знае с какви тъкмо претекстове правосъдният министър Надежда Йорданова ще изиска публично оставката на основния прокурор Иван Гешев, само че вярвал, че те ще бъдат добре аргументирани.

„ Ако се внесат ясни доводи за какво Гешев би трябвало да бъде отстранен и Висш съдебен съвет не ги одобри, цялото общество ще бъде наясно, че това е решение, макар обстоятелствата. Бих приветствал това Йорданова да смени членовете на Висшия правосъден съвет по-скоро”, счита Петков.

„ Надявам се, след Бюджета, един от първите ни закони да бъде този за разделянето на КПКОНПИ на две. Искаме за там да притеглим експерти, само че такива от отвън България, с цел да нямат връзка с тези, които би трябвало да проверяват в страната. Все още нямаме имена”, разясни министър-председателят и добави, че би се радвал някогашният длъжностен министър на правораздаването Иван Демерджиев също да работи за държавното управление.

„ Харесвам го, работихме добре в първото служебно държавно управление. И той желае смяна. Бих се радвал, под някаква форма, той също да работи с нас - дали ще е в Министерство на вътрешните работи или друг”, съобщи Петков.

За рецесията към Украйна министър председателят счита, че най-лошият сюжет би бил този на война.

„ Има заплаха от нападателен акт от Русия към Украйна в идващите две седмици - за това предизвестиха разнообразни медии. Във връзка с доставките на газ желаеме, като страна, да реагираме по допустимо най-хубавия метод предварително”, изясни той.

Кирил Петков препотвърди и решението на Министерски съвет за основаването на български батальон за НАТО.

„ Има дефицити в родната защита. Бихме поканили съюзнически сили, оттук насетне поддръжката да се случва систематично. Очаквам да има и закъснение на доставките на Ф-16 най-малко с две години. Може би първите ще бъдат през 2025 година Няма заплаха обаче България да загуби суверенитета си”, увери Петков.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР