Всичко зависи от това трите институции - Министерство на електронното

...
Всичко зависи от това трите институции - Министерство на електронното
Коментари Харесай

ЦИК заповядва на три институции незабавно да сертифицират машините за балотажа

Всичко зависи от това трите институции - Министерство на електронното ръководство, Българския институт по метеорология и Българския институт по стандартизация по кое време ще извършат всички дейности по засвидетелствуване на сходството на устройствата за машинно гласоподаване, с цел да има законосъобразна извършена процедура за машинно гласоподаване на балотажа. Всичко би трябвало да стане в незабавен порядък - неотложно и незабавно. ЦИК има подготвеност за машинно гласоподаване на балотажа. Това съобщи ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова на брифинг пред публицисти.

Според нея ще има доверено създаване на изходния код на машините за гласоподаване. Това не значи нов програмен продукт, а нова процедура по доверено създаване на изходния код и нов хеш код вследствие на процедурата, посочи Нейкова. " Днес сме вторник, дано да стигнем до събота. Нека въпросите да не стартират с " в случай че ". Винаги сред първи и втори тур времето е малко и незабавно като бъде осъществена процедурата по засвидетелствуване на сходството на устройствата за машинно гласоподаване, би трябвало да има опция за инсталиране на машините за втория тур. Работим с останалите институции и ще получите опция незабавно, откакто бъдат конфигурирани машините ", посочи тя.

Нейкова изясни, че съгласно решенията на съда ЦИК има подготвеност за постановяване на обжалваното решение, заради което изказванията за неговата незначителност са неоснователни. Към момента на взетото решение на изборната администрация и решението на Върховен административен съд липсва съответно издадено решение от способените органи по смисъла на Изборния кодекс, заради което решението на ЦИК в частта за осъществяване на локалните избори е вярно и законосъобразно.

Според решенията на Върховен административен съд за осъществяване на балотаж би трябвало да се изпълнят условията на закона и би трябвало да бъде осъществена процедура по засвидетелствуване на сходството. Върховен административен съд приема, че способният орган е министърът на е-управлението, а не негов заместител. Много молим да не се интерпретират правосъдните решения по метод друг метод от техния смисъл, прикани Нейкова.

ЦИК е в преписка с Министерство на електронното ръководство, Българския институт по метеорология, Български институт по стандартизация какви дейности ще бъдат подхванати, с цел да се извърши закона, както и напътствията в правосъдното решение на Върховен административен съд, акцентира Нейкова. ЦИК чака методика за засвидетелствуване на сходството одобрено от способените органи по надлежния законов ред.

ЦИК прикани умерено всеки да си прави работата, с цел да могат да се провеждат изборите на 5 ноември без напрежение и без основаване на напрежение. ЦИК ползва закона съгласно точния смисъл на наредбите на Изборния кодекс. Оттук нататък чакаме способените органи да изпълнят отговорностите си по този начин, както е по закон, сподели още Нейкова.

Нейкова отхвърли да разяснява отчета на ДАНС, само че съгласно нея той буди съмнение в изборния развой. " Ако ЦИК бе разрешила машинното гласоподаване при съществуване на всички обстоятелства и условия, каква щеше да е реакцията на обществото и щеше ли да има възприятието за почтен избирателен развой ", запита тя.

Камелия Нейкова отхвърли да разяснява и изказванията, появили се в медийното пространство, че ЦИК са се подали на политически напън. Едва ли се чака ЦИК да провежда занимателни и радостни начинания, свързани с изборния развой, сподели още тя.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР