Всичко зависи от резултатите, които ще получим при цялостния преглед

...
Всичко зависи от резултатите, които ще получим при цялостния преглед
Коментари Харесай

Юрист: До нови избори се стига, ако вотът е тотално опорочен

" Всичко зависи от резултатите, които ще получим при цялостния обзор на бюлетините. Ако няма такива резултати, които да постановат спомагателни задания или отваряне на чувалите с бюлетини, което значи ръчно броене, в случай че се намерят и чувалите по мазетата, тогава делото ще бъде отсрочено. Така, в случай че няма притеснителни резултати, които да водят до доводи за анулиране на изборите, би следвало да се чака в края на март или при започване на април да има решение на съда, който да постанови дали ще почете жалбата на Ваня Григорова и Иван Таков, или ще бъде отхвърлена като неоснователна ", разяснява пред юрист Милка Христова - някогашен заместник-председател на СОС от Българска социалистическа партия, юрист на Ваня Григорова по делото против решението на Общинската изборна комисия - София за установяване на Васил Терзиев за спечелил изборите за кмет на София.

" До нови избори се стига, в случай че вотът е тотално изопачен ", безапелационна беше тя и посочи:

" Флашката е запомнила едни резултати, а машината е отчела други резултати и СИК са записали в протокола резултати, разнообразни от тези на флашките. Този факт е задоволително състоятелен да създадем извода, че машинният избор е бил обезсърчителен и не е отразил безспорните резултати ".

По думите ѝ машинният избор на локалните избори не е бил добре гарантиран откъм сигурност и верифициране:

" Изначално имаше не добре проведен машинен избор и преждевременно решението на ЦИК. При състояние, че на първия тур машините бяха изключени като ненадеждно верифицирани и сертифицирани, да бъде позволено единствено за два дни да се претупа верифицирането и узаконяването на машините, а изборната администрация не беше готова задоволително добре. Събуди се подозрение дали подписите инцидентно не са квалифицирани и дали инцидентно не са основани предпоставки да бъде променяно наличието ".

" Вещите лица установяваха редица секции, в които има направени промени при несработване на контролите с подписа на трима членове, което значи, че тази смяна е направена в ОИК и е неприемливо ", уточни юрист Христова и посочи, че има условие в Изборния кодекс, съгласно което:

" Всички останали данни, при несработване на контролите в ОИК и " Информационно обслужване ", когато се установяват такива разминавания, да бъдат променяни с подписа на трима членове, само че не и при положение на точка 12, където се разпределят действителните гласове сред двамата претенденти. Когато имаме смяна с три подписа, това значи, че смяната е направена в ОИК, което е неприемливо, тъй като в такива случаи се изисква отваряне на чувалите и преброяване на гласовете от самата секционна комисия. Експертизата установи, че има смяна в разпределението на действителните гласове, направена единствено с три подписа, което е неприемливо. Това значи, че механично са решавали дали този глас да бъде за Ваня Григорова, или за Васил Терзиев ".

Според юрист Христова жителите на София " имат право на тази сага, тъй като като общество, в случай че не подсигуряваме сигурност на вота, тази наклонност ще продължи да се утежнява, ще се понижи легитимността на политическите сили и вместо да реализираме нужния консенсус, ще се задълбочават несъгласията в обществото ".

" В същото време има фрапантно безконтролно отношение към целия развой от политическите партии. Не би трябвало да забравяме, че всеки един член на СИК е бил в листата на политическа партия, която го е номинирала. Имаше единични случаи на хора, които подменяха вота. Масовият случай на към 100 хиляди българи, които са били членове на СИК, е, че те са се постарали, не можем да обобщаваме отрицателно ".

Според нея основната дума в целия избирателен развой е " политическа воля ".

Тя изясни, че " фамозните изчезнали флашки " не са изчезнали, а са някъде в кутиите с доста флашки:

" До момента не е правена такава инспекция по правосъден път и по тази причина никой не си е направил труда да провежда по този начин флашките, че при поисквани те да бъдат намирани незабавно. Това е просто за образуване и съм уверена, че такива случаи повече няма да имаме. Никой не се е замислял дали е нужен дипломиран автограф за всяка една флашка, с цел да може да се наблюдава дали записаното на нея е променяно, откакто е завършил изборният развой. Това са дребни неща, които съм сигурна, че ще бъдат направени ".

Проф. Дечев акцентира, че на предишни избори машините не са давали неточности, каквито са регистрирани при последните, тъй като ЦИК е трансформирала хартията, която не дава отговор на регламентираните условия от производителя на машините.

В резюме изборният специалист изрече мнение, че преди идващите избори (на 9 юни за представители на България в Европейския парламент - б.р.) е належащо да се създадат промени в Изборния кодекс, само че би могло да се поправят нещата и с административни ограничения - методически инструкции в ЦИК.

" Виждаме доста пристрастия в работата на ЦИК и гласоподаване по партийните линии. Тези хора имат мандат само да ползват един закон, нямат право да дописват и да вземат решения съгласно изискванията и променените потребности ", уточни още проф. Румяна Дечева.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР