Всичко започва учените виждат мравки да пируват с богата на

...
Всичко започва учените виждат мравки да пируват с богата на
Коментари Харесай

Мравките произвеждат мляко, оказва се

Всичко стартира учените виждат мравки да пируват с богата на хранителни субстанции субстанция, отделяна от други мравки – от какавидите, мравки в последния стадий от метаморфозата си преди да станат възрастни.

Както възрастните, по този начин и ларвите им я употребяват и този продан наподобява жизненоважен за тяхното оцеляване. “Идентифицирахме механизъм, който сплотява колонията, свързвайки мравките през стадиите им на развиване – възрастни, ларви и какавиди – в едно в съгласие образувание, в суперорганизъм “, споделя Орли Снир, първи създател на проучването и биолог от университета Рокфелер.

„ Това е в действителност положително изследване, защото разпознава нов вид обществени взаимоотношения, който никой даже не е забелязвал до момента “, споделя Адриа Лебьоф, която учи обмена на течности сред мравките в университета във Фрибург в Швейцария и не взе участие в изследването.

 Cerapachys biroi casent0178457 profile 1

Ooceraea biroi

Снир за пръв път видя веществото, когато изолира какавиди на мравка от типа Ooceraea biroi от тяхната колония, с цел да ги учи.

За да разбере дали те създават веществото и към други мравки – и в случай че да, какво се случва с него – Снир инжектира какавидите със синя багра и ги връща в колонията им. В рамките на 24 часа учените съумяват да видят боята да оцветява червата както на възрастните мравки, по този начин и на ларвите, което допуска, че другите мравки са консумирали течността. Изследователите също по този начин следят възрастни, които наподобява слагат ларви върху какавидите, с цел да могат да се хранят.

След разбор на течността и се открива, че тя съдържа протеини, аминокиселини, захари и витамини. Също по този начин се открива, че без нея ларвите имат занимателен напредък и по-ниски равнища на оцеляване. Така че течността наподобява действа като нещо като „ мляко “, което обезпечава съществени хранителни субстанции за разрастващите се мравки.

След проучване този тип мравки, откривателите обръщат взор и към някои други типове, които откриват в Сентрал Парк в Ню Йорк. И откриват, че какавидите създават мляко, което другите мравки употребяват, при всяко от петте най-големи подсемейства.

Фактът, че се наблюдаваа при тях, допуска, че може да се открие и при доста други типове и подсемейства, споделя съавторът на проучването Даниел Кронауер, който учи мравки в университета Рокфелер.

Това мляко също би могло да бъде част от повода, заради която те са се трансформирали в толкоз обществено подвластни инсекти. „ Тази течност може да е подкрепила еволюцията на кооперативната грижа за потомството, защото е подтикнала възрастните да се грижат за дребните “, споделя Лебьоф.

Изследователите в този момент желаят да прегледат по какъв начин това мляко може да оформи държанието и физиологията на възрастни и ларви. „ Мисля, че ще забележим доста повече изследвания, които надграждат това, което бе намерено тук “, споделя Адриан Смит, биолог от Държавния университет на Северна Каролина, който не е взел участие в изследването.

Мравките не са единствените животинки, за които може да ви е любопитно, че създават мляко.

Едно незадълбочено търсене в Гугъл на „ мляко от жирафи “ дава подвеждащо количество резултати, че то е някаква нова суперхрана. Тези резултати се базират на неотдавна изплувало още веднъж проучване от 60-те години, което проучва млякото на един жираф, до момента в който е бил под упойка. То не че не може да се употребява, само че надали всъшност има някакви изгоди

Хлебарките също създават мляко. Но по какъв начин се дои хлебарка? Барбара Стей, почетен професор в Университета на Айова, прекарва по-голямата част от кариерата си в проучване на размножаването на хлебарките дружно с група ентомолози, наети от армията на Съединени американски щати да изследват гадинките. Това, което тя открива, е, че Diploptera Punctata, единственият тип хлебарка, която ражда живи дребни, създава тип мляко в червата си, с цел да ги изхрани преди те да се появят на бял свят. Както може да се чака, процесът на „ доене “ на хлебарка е акуратен и трудоемък, само че резултатът е обаятелен: когато откриватели в Индия проучиха кристалната конструкция на млякото през 2016 година, те откриват протеинови последователности с всички съществени аминокиселини, плюс протеини, мазнини и захари – и млякото се оказва 3,5 пъти по-богато на калории от кравето.

Доенето в по-осезаем и удобен мащаб обаче е съвсем невероятно – към този момент. „ Единственият метод би бил да се създадат култури от дрожди с гените в тях за производството на това мляко “, споделя Стей. „ Но това са единствено приятни блянове; надали ще се реализира, в случай че питате мен. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР