Всичко започва през 2003 г. с една празна бланка, която

...
Всичко започва през 2003 г. с една празна бланка, която
Коментари Харесай

Архитект на една мечта. Проф. Мартин Вечев и институтът за изкуствен интелект INSAIT

Всичко стартира през 2003 година с една празна бланка, която би трябвало да попълни, и един еднообразен въпрос, на който би трябвало да отговори – какво желае да реализира в идващите 20-30 години?

Именно на тази бланка и точно в отговор на този въпрос той разказва фантазията си – да сътвори в България проучвателен център в региона на компютърните науки, конкурентен на най-известните международни университети. Тогава проф. Мартин Вечев е към момента студент, претендент за докторантура в Кеймбридж, а амбициозната му концепция не е нищо повече от думи, изписани на лист хартия.

Днес, съвсем 20 години по-късно, фантазията към този момент е действителност. В понеделник на публична гала в София беше открит Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии. Той е първият по рода си освен в България, а в цяла Източна Европа. Създаден е в партньорство с два от водещите международни университети в тази област - швейцарските политехники ETH Zurich – университета на Алберт Айнщайн, и EPFL.

„ Такова нещо не съществува в Източна Европа и в никакъв случай не е съществувало “, споделя Мартин Вечев в изявление за Свободна Европа. „ Пренасяме в Източна Европа топ 1% от международните университети “.

Имената в надзорния и консултативния съвет на новия институт фактически са звездни – измежду тях са преподаватели в американските Йейл, Принстън, Бъркли, Масачузетския софтуерен институт, израелския Technion. Числата, описващи плана, също са впечатляващи – финансиране е обезпечено за идващите 10 години, като 100 млн. $ (170 млн. лева.) идват от българската страна, а други над 12 млн. лева са обезпечени от софтуерни колоси като Гугъл, DeepMind и Amazon Web Services. Институтът е подсилен с още 12 млн. лева и от българската тех компания SiteGround, а 1.3 млн. лева идват от български софтуерни бизнесмени и вложители.

„ Изключително вдъхновен съм и доста се веселя, че това се случи след толкоз доста години –тази моя фантазия от 2003-та. И се веселя, че се случва в България “, отбелязва Вечев, който е разказан на уеб страницата на INSAIT като „ проектант “ на плана.

По думите му работата по неговото реализиране е била изключително дейна през последните три години. Той и екипът му са комуникирали с цели 4 държавни управления – предходното, двете служебни и настоящето.

„ След като българското държавно управление се съгласи да взе участие, към този момент беше по-лесно да се привлекат швейцарските топ софтуерни институти, в един от които съм аз “, споделя Вечев.

Първо е било контрактувано съдействието с ETH Zurich, където Вечев работи от 2012 година насам, а по-късно и политехниката в Лозана (EPFL).

„ След това пристигна и поддръжката на швейцарското държавно управление и по този начин малко по малко, тухчлика по тухличка [нещата се получиха]. По-късно, когато към този момент имахме тези съставки, пристигнаха и огромните софтуерни колоси “, изяснява той.

Най-големият печеливш от плана съгласно него ще бъде българската научна общественост. Институтът е плануван като особено звено на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, като в него ще работят към 300 души – от тях 25-30 ще са професори и откриватели, а останалите 200-250 ще са докторанти, младши откриватели и постдокторанти. Отделно ще има и студенти магистри, които може да стигнат до няколко хиляди.

Най-важното за Вечев в тази ситуация са точно несравнимите изгоди, които подобен проучвателен център ще донесе на България и българските учени.
Институтът може да направи по този начин, че нашите най-талантливи деца да могат да остават в България, а тези, които са излезли на открито – да можем да ги притеглим назад
„ Той може да направи по този начин, че нашите най-талантливи деца да могат да остават в България, а тези, които са излезли на открито – да можем да ги притеглим назад в България да основават откритията, новите технологии и продуктите с добавена стойност, които де факто движат стопанската система. Това да е повода те да се върнат “, споделя Вечев.

По думите му този вид центрове са стратегически значими за статута на една страната – това са местата, в които се построяват идващите велики учени, които вършат велики открития, там се построяват идващите инженери, които „ подвигат равнището на стопанската система и промишлеността “.

„ Тоест тези центрове построяват освен технологиите, само че и хората “, показва Вечев и акцентира, че проучванията в региона на изкуствения разсъдък (AI) са от стратегическо значение за всяка страна, която желае да има конкурентна стопанска система.

Изкуственият разсъдък към този момент намира приложение във всички сфери на живота – медицината, самостоятелните коли, осведомителната сигурност, финансовите пазари. Вечев дава и образец: изкуствен интелект може да се употребява за анализирането на изображения от ядрено-магнитен резонанс и диагностицирането на ракови болести. Според проучвания, които той цитира, методът може да избави до 600 000 дами на година посредством по-ранно диагностициране на рак на гърдата.

Проф. Мартин Вечев е един от водещите международни учени точно в региона на изкуствения разсъдък. Той е ученик на Софийската математическа гимназия, притежател на докторска степен от университета в Кембридж. Освен академик, той е и бизнесмен и съосновател на сполучливи дълбокотехнологични стартъпи. Той е и единственият българин, притежател на два гранта на Европейския съвет за научни проучвания. Носител е на разнообразни интернационалните награди, измежду които и „ Джон Атанасов “, за достижения в региона на компютърните и осведомителните технологии.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР