Всичко започва през 1979 г. с Ислямската революция. Тогава в

...
Всичко започва през 1979 г. с Ислямската революция. Тогава в
Коментари Харесай

444 дни в плен - американската заложническа криза в Иран

Всичко стартира през 1979 година с Ислямската гражданска война. Тогава в Иран се открива режимът на ислямските духовници.

Преди това шах Мохамед Реза Пахлави ръководи Иран дълги години, с поддръжката на Съединени американски щати. Той е на власт от 16 септември 1941 година до 11 февруари 1979 година Носи купата шах до 26 октомври 1967 година, когато по време на коронацията става шахиншах (Цар на царете, император - от фарси, б.р.). Постепенно ръководството на последния монарх на страната се трансформира в тирания.

Embed from Getty Images

През 1975 година Пахлави анулира многопартийната система и афишира, че Иран е " възкръсваща " страна с една партия, сходно на Съюз на съветските социалистически републики и Ирак. Той основава и тайната полиция САВАК за битка с дисидентството. А пропастта сред небогати и богати става голяма. Милиони иранци в селата живеят под границата на бедността, до момента в който дребен хайлайф тъне в благоденствие.

Същевременно Пахлави води непрекъсната политика на модернизиране на стопанската система, в това число на аграрното произвеждане.

По време на по този начин наречената Бяла гражданска война той вкарва условие за обучение на ислямските свещеници, което, дружно с даването на изборни и други жители права на дамите, нарушава старите ислямски обичаи в страната и му основава врагове измежду религиозната общественост. Пахлави влиза в остри несъгласия с ислямските фундаменталисти, което в последна сметка води до Ислямската гражданска война.

В началото на 1979 година Пахлави е свален от власт, само че съумява да напусне страната дружно със брачната половинка си. Живее като заточеник в Египет, Мароко, Бахамите и Мексико. Скоро обаче се открива, че е болен от лимфом. Онкологичното заболяване изисква бързо лекуване. Така на 22 октомври Пахлави е поканен от американския президент Джими Картър да се лекува в Съединени американски щати...
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР