Всичко за Пловдив може да откриете в на Капитал. Пловдив

...
Всичко за Пловдив може да откриете в на Капитал. Пловдив
Коментари Харесай

С вино в кръвта: каталог на западнотракийските изби

Всичко за Пловдив може да откриете в на Капитал.
Пловдив и виното мъчно могат да бъдат отделени едно от друго. Ако би трябвало да използваме терминологията на енолозите - те са " коферментирали " дружно.

Първите следи от произвеждане на вино по българските земи въобще отпреди близо 5000 години са по поречието на Марица, а по високите плата на Родопите траките са издигали светилища на най-важния от всички богове - този на виното, Дионис. Западна Тракия в действителност има идеални дадености за производството на вино - предпазена е от острите северни ветрове, климатът е мек, а почвите - доста плодородни. Това прави локалния тероар доста подобаващ за червени виновност и точно върху тях е и фокусът на многочислените мазета към Пловдив, Асеновград, Пещера и Пазарджик, Панагюрище и Старосел, Карабунар и Септември.

Регионът се счита за родината на мавруда - един от най-старите и автохтонни локални сортове, който има и качествата, и капацитета да бъде емблема на българското винопроизводство. Не инцидентно той се снабди и с персонален празник - Международния ден на мавруда, който тази година бе маркиран за пръв път на 26 октомври. Той дава известност на доста от локалните мазета и е основен за концепцията им.
Реклама
В не изключително огромния като повърхност винарски район Западна Тракия те са съвсем 30 на брой и генерират най-малко 35 млн. лева доходи (по данни за 2019 г.), което е близо 15-20% от общия оборот на бранша в България. Качеството на виното тук като цяло е по-високо от другите райони, а по-високи са и междинните му цени, което е добра вест за локалната стопанска система. Тя печели и от положителната синергия сред избите и положителните заведения за хранене на Пловдив, които все по-често залагат на концепцията локално вино - локална храна.

Виненият туризъм също е на високо равнище. Регионът е в центъра на страната и е елементарно наличен за дейната и търсеща забавни места за уикенд или еднодневна аудиенция градска аудитория от близката София, както и от други райони.

Винените вложения са с най-различни мащаби. Тук още работят наследници на соцгигантите - винпром " Асеновград " и винарска маза " Съединение ", която през днешния ден се споделя New Bloom и е благосъстоятелност на VP Brands (бивш " Винпром Пещера " ). Сред огромните планове е винарско-туристическият комплекс " Старосел ", който след огромна инвестиция от 22 млн. лева преди няколко години се разрасна до миникурорт и на процедура е измежду най-големите хотелски комплекси в Пловдивска област. В същото време има и дребни, бутикови мазета (виж карето), които способстват доста за построяването на виненото добро име на Западна Тракия.

Но имиджът на винарския район като център на съвременно и качествено винопроизводство и напредъкът му в последните години се дължи главно на няколко мазета, които са измежду най-успешните, съвременни и добре създадени винени вложения на България въобще.
Реклама
Ето кои са те.
" Беса Валей " 20 години по-късно
Историята като че ли е прекомерно хубава, с цел да е истина: През 2001 г двама изключителни винари и другари идват от Бордо в пазарджишкото село Огняново. И остават очаровани от простора и идеалните условия за лозарство, сходни на първокласните тероари във Франция. Това са граф Стефан декор Найперг, притежател на няколко имения в Бордо, и виненият съветник Марк Дворкин. Решават да създадат там винарна по френски модел, а към тях се причислява и немският финансист Карл Хайнс Хаупман, който дава и сериозен подтик на плана. Решават да нарекат имението " Домейн Беса Валей " поради античното тракийско племе беси, населявало тези земи.
При бъчвите на Беса Валей Фотограф: Nadezhda Chipeva
Тази година през октомври " Беса Валей " отпразнува своя 20-и рожден ден. Избата, спор няма, е една от най-успешните в България, а именитите й притежатели и изключителното качество на виновността с марката Enira работят сполучливо за винения имидж на България зад граница, като близо 80% от продукцията отива за експорт. 20 години, както отбелязва и Карл Хайнс Хаупман, е чудесна възраст за една маза, тъй като в този момент лозята навлизат в своята най-върхова форма и в идващите 20+ години виното ще става все по-забележително.

През 18 от тези 20 години Enira бе напълно алена. Избата с потенциал 800 хиляди бутилки работи единствено с френски сортове - мeрло, каберне совиньон, пти вердо и сира, като сирата тук се счита за изключителна и е измежду най-престижните виновност на избата. Те са мощни и екстрактни, само че и доста сложни и елегантни. През 2019 г " Беса Валей " пусна на пазара и дълго чаканата бяла " Енира " - бленд от два малко познати в България френски сортове, типични за Долината на Рона - русан и марсан, както и вийоние.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Коронавирус 2 Здравеопазване 3 Технологии 1 Коронавирус 2 Здравеопазване 3 Ритейл 1 Коронавирус Реклама
" Беса Валей " е красиво място - тя е измежду първите мазета вид имение в България. Ниската сграда е изпълнена най-вече с естествени материали като варовик и дърво и се слива с природата в близост - вградена е в канара, която обезпечава естествена изолираност за отлежаването на виното. Фокусът тук обаче не е толкоз върху винения туризъм, защото екипът желае да се концентрира в това, която може да прави най-добре - вино.

Все отново избата е отворена за посещаване през делничните дни, а през уикенда - с предварителна поръчка.
Новият дом на " Драгомир "
Доскоро маза " Драгомир " и притежателите й - енолозите Наталия Гаджева и Константин Стоев, бяха известни като " градските винари ". Близо 10 години те работеха в самия град Пловдив, където несъмнено им бе тясно. Дълго чаканата нова винарна на " Драгомир " обаче е реалност от предходната година и тя е повече от подобаваща за имиджа и упоритостите на избата. Намира се в близкото с. Брестник и е една от най-модерните в България. Нейните архитектура и дизайн са впечатляващи, каквито са и самите виновност на " Драгомир ", които са майстори на алените, мощни, сложни и дълго отлежавали червени купажни виновност, изключително с присъединяване на типичния за региона мавруд, както и на рубин. Избата е бутикова и създава единствено към 60 хиляди бутилки годишно.
Винарско имение Драгомир село Брестник Фотограф: Nadezhda Chipeva
Единственото, което новата винарна си няма, е хотелска част, само че пък дистанцията от и до центъра на Пловдив е напълно уместно за такси. Всичко друго в избата е направено с мисъл за винения туризъм. Тя предлага няколко пакета винени турове с разходка из избата и дегустации, които могат да се случат на разнообразни места според от групата и желанията - в дегустационната зала с панорама към бъчвите и резервоарите, измежду самите бъчви, в магазина на избата, а също и на открито - под колонадата на фасадата или на озеленената тераса.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Истинският сексапил и същина на комплексните и дълго отлежавали червени виновност на " Драгомир " се разкрива с храната. Затова и тук продължава традицията, стартирана от " Драгомир " още в Пловдив - специфични винени вечери с гост-готвач. Те са за групи от най-много 12 -14 души, като поръчката и разяснения по менюто се вършат авансово.

" Драгомир " има проекти и за още усъвършенствания, разширения и облагородяване по новия терен, които ще следим с интерес в идните години.
Вино и туризъм във вила " Юстина "
Всичко стартира с една-единствена къща за посетители, в която отсядаха близки, другари и фенове на маза " Вила Юстина " в с. Устина, покрай Перущица. Днес във " Вила Юстина " има хотел, както и обособени къщички с жилища, а в случай че желаете да ги посетите, планирайте овреме, тъй като местата свършват стремително.

С близостта си до София, хубавото вино, положителната база, вкусна храна и вариантите за спорт и разходки комплексът е топ дестинация както за софийските винени и кулинарни пътешественици, по този начин и за корпоративните търсачи на забавни варианти за тиймбилдинги и семинари.
Фотограф: Yustina
" Юстина " си имат има и лична козеферма, където се отглеждат кози от единствената в света месодайна порода " Боер ", както и рибовъдно стопанство, а артикули и от двете се оферират в ресторанта. Тук има и доста шир за събития и занимания навън, а над селото пък потегля добре облагородена екопътека до Устинския водопад.

Всичко това обаче е добавка към виното, а не назад. " Юстина " е основана през 2006 година, има 40 ха лични лозя в района и е с по-скоро бутиково произвеждане - до 150 хиляди бутилки годишно. Самите индустриални пространства са нещо като шоурум на един от най-големите производители на иноксови съдове в страната - " Томика метал ", чийто притежател Милко Цветков има и самата винарна. Избата постоянно е залагала на висококачествени виновност, които могат да бъдат дегустирани в енотеката и дегустационната на избата.

Когато разполагаш с съоръжение в цялостна гама, в реда на нещата е да го използваш - през годините " Юстина " е опитала с най-различни стилове и технологии, а и до през днешния ден поддържа относително необятно портфолио в три серии, които включват чистосортови и купажни бели, розе и червени виновност, също и десертно вино, а неотдавна избата прави и естествено пенливо вино. От самото начало обаче нейното топ вино е Monogram - разпознаваемият за ценителите богат и мощен бленд сред двата локални сорта рубин и мавруд.
" Загрей " и царството на мавруда
На мавруда, този остарял, локален и като че ли най-български вид, са се посветили значително мазета, макар че той е сложен и придирчив - зрее късно, само че не понася студа. Освен това маврудът е доста многолик и разностилен (има два клона - 1 и 2, които дават виновност с доста разнообразни характерности - едните са по-леки и ефирни, другите са плътни и мощни) и като цяло работата с него е предизвикателство и за агрономите, и за винарите. Но пък в най-хубавите си прояви маврудът е забавен, друг, сложен, с огромен капацитет за стареене и от него се вършат " огромни " виновност.
Фотограф: Zagreus
В България има няколко " маврудени " мазета, само че маза " Загрей " до Първомай (кръстена на тракийския господ - прототип на Дионис) и нейният притежател и управител Димитър Костадинов са измежду най-посветените на сорта. Тук човек може да научи доста за него и да опита множеството му превъплъщения. В " Загрей " вършат мавруд със и без дъб, мавруд от клон 1 и от клон 2, мавруд, ферментирал с диви дрожди, мавруд от органично грозде, розе от мавруд, а също и една екзотика - бял мавруд.

Избата има и естествено сладко вино от мавруд, само че може би най-впечатляваща е " Виница " - мавруд, който се прави от засушено в продължение на два месеца грозде - техника, заимствана от емблематичното италианско вино " Амароне ". През този развой гроздето губи до 40% от тежестта си, а киселините и захарите му се концентрират. Резултатът е компактно, мощно и доста друго вино, с извънредно сложен и бездънен темперамент и дарба да отлежава дълго време.

Винарната съставлява огромен, разпрострат комплекс посред море от лозя. Тя приема посетители и предлага разнообразни пакети за дегустации, специфични винени обяди с гост-готвач, както и една нетрадиционна алтернатива - уъркшоп за самун от лимец. Има опция и за забавни тиймбилдинги, в това число такива, в които екипът може да си направи лично " фирмено " вино.
Още отбивки в регионаВ региона има и други мазета, които вършат респектиращи виновност и които заслужават да бъдат открити. Те не са толкоз насочени към туризъм, само че множеството посрещат посетители с предварителна спогодба и позвъняване. Сред тях е фамилната маза " Румелия " в Панагюрище, която също има фокус върху мавруда, само че основава и други доста качествени и забавни червени виновност.Недалече от " Загрей ", в с. Златовръх ", е маза " Ничев " - бутиков план на доктор Венцислав Ничев, ортодонт от Париж, който работи единствено с мавруд, а виновността му несъмнено впечатляват.Интересни виновност от локални сортове като мавруд и рубин, само че също и червен мискет и димят могат да се открият в серията Bulgarian Heritage на маза " Карабунар " в едноименното село, позната и с комерсиалното си име Via Vinera. В същото село има още една относително нова маза - Vila Velis, благосъстоятелност на българско-германско семейство, в която се работи главно с интернационалните червени и бели сортове.По-различни, само че също толкоз чаровни виновност от мавруд предлага пък друга дребна маза от региона на Пазарджик - " Манастира ". Нейният мавруд " Илая " демонстрира другото лице на сорта - по-лек, изтънчен и с не толкоз мощна конструкция.Малкото село Брестовица до Пловдив е дом на няколко мазета - като шато " Тодорофф " - може би първият по-модерен за времето си комплекс за винен туризъм, и " Вила Винифера ", а по-модерните вложения се допълват от винарна " Бендида " - дребна фамилна маза, която се концентрира върху сорта рубин. В селото се намира и един нов дребен фамилен план - маза " Джинвира ". За разлика от други в района тази маза работи с повече бели, в сравнение с с червени сортове, в това число със относително редкия вид александрийски мискет.Изба " Нерагора " пък е една от дребното непознати вложения в района. Тя е българско-италиански план и е биологично сертифицирана, а виновността се отличават с съвременен почерк и грациозност. Маврудът - чистосортов и в блендове, и тук е в централната роля. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Ани Коджаиванова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР