Всичко това не можеше да се случи в по-неходходящ момент

...
Всичко това не можеше да се случи в по-неходходящ момент
Коментари Харесай

Световното в Катар свърши. Време е за голямото газово главоболие на ЕС

Всичко това не можеше да се случи в по-неходходящ миг от този. Катар, с изключение на всичко упоменато горе, е и сновен експортьор на полутечен природен газ (LNG). Доха е в центъра на проектите на Европа за справяне с енергийната рецесия, изострена поради войната на Русия в Украйна. 

Значението на Катар като благонадежден източник на газ се чака да нарасне през идващите месеци. Така решаването на дипломатическото уравнение става още по-сложно. Още по-деликатен е въпросът с Германия, която обезверено търси различни снабдители. 

Общият импорт на катарски LNG съставлява малко под 5 % от вноса на газ в Европейски Съюз за тази година, съгласно данни на Европейската комисия. Но смисъла на Катар за енергийната сигурност на Европа се чака да нарасне с помощта на мега-разширяването на неговия индустриален потенциал за LNG, като два огромни плана би трябвало да бъдат приключени през 2026 и 2027 година

Германия беше първа на опашката. 

Берлин е измежду столиците на Европейски Съюз, които най-отчаяно желаят да обезпечат различни доставки на газ, защото страната бе подвластна от Русия за не по-малко от 55% от доставките си, преди началото на войната. 

Миналия месец немски компании подписаха 15-годишен контракт за газ с държавната QatarEnergy и американската компания ConocoPhillips, гарантирайки 2 милиона метрични тона LNG годишно от 2026 година Това е годината, когато стартира първата фаза от разширението на потенциала на Катар, пишат от брюкселското издание " Pollitico ".

Няколко страни от Европейски Съюз – като Италия – са се заинтересували повече от катарския LNG, само че множеството от тях са разискали спот пазарни покупко-продажби. Германия е единствената страна от Европейски Съюз, която е подписала доста дълготрайно енергийно съглашение с Катар. Тази договорка, въпреки и добра за енергийната сигурност, рискува да се трансформира в етичен призрачен сън за Берлин.

Попитан във вторник, след среща на министрите на енергетиката на Европейски Съюз в Брюксел, дали е вярно да се " купува газ от Катар, в случай че Катар купува европейски депутати “, министърът на стопанската система на Германия Роберт Хабек сподели, че въпросите би трябвало да се преглеждат като " две разнообразни неща “.

С други думи, енергийната сигурност е прекомерно значима, с цел да бъде забъркана в абсурда с Европейския парламент. 

Правителството на Катар преди този момент отхвърли да е направило нарушаване. В неделя Доха отвърна на обвиняванията и упрекна Брюксел, че подхваща " дискриминационни " дейности против Катар въз основа на " неточна " информация. В изказване, предадено от медиите, катарски посланик сподели, че реакцията на Европейския парламент на абсурда може да " се отрази отрицателно на продължаващите полемики към световната енергийна беднотия и сигурност ".

Скандалът може също по този начин да окаже по-голям напън върху ръководещата коалиция в Германия, в която Зелените се озоваха в неуместната позиция да би трябвало да утвърждават покупко-продажби за обилни нови доставки на изкопаеми горива.

Германия не е единствената страна от Европейски Съюз с дълбоки енергийни връзки с Катар. Френският енергиен колос TotalEnergies държи обилни дялове както в създаването на LNG North Field East, което разказва като най-големия план за LNG в света, по този начин и в сестринския план North Field South. Италианската Eni също държи дял в North Field East.

 

превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР