Всичко случващо се на пазара в момента е спекула и

...
Всичко случващо се на пазара в момента е спекула и
Коментари Харесай

След младежите на ГЕРБ сега правителството обвини спекулантите за цените на олиото

„ Всичко протичащо се на пазара сега е далавера и картел. В България има към 3 млн. тона пшеница, към 300 000 от тях са в запаса. Ще се купят 1,1 млн. тона пшеница в допълнение. Парите са отпуснати и земеделското министерство може да пристъпи към покупка ”, сподели вицепремиерът Асен Василев след съвещанието на Министерски съвет.

Той увери, че има пари и за слънчоглед, и за царевица, тъй че да се подсигурят освен хлебните артикули, само че и фуражите за животните. Общата отпусната сума е 1,1 милиарда лв.. Няма наложена възбрана за експорт, разясни той.

Според земеделския министър Иван Иванов зърното ще се изкупува на пазарен принцип. Били водени диалози с сектора и имало увещание, че ще откликнат.

Относно цената на олиото, която в магазините се повишава с всеки минал ден, Корнелия Нинова съобщи, че индустриалната цена за литър олио е 2 лв..

„ Цена от 5 лв. в магазините е далавера. Твърдението, че прекъсването на износа от Украйна и Русия на слънчогледово семе е причина за повдигане на цените, е безпричинно. Имаме 1,5 млн. тона слънчогледово семе, което стига за 4,5 година произвеждане на олио. Липса на суровина няма ”, сподели министърката на стопанската система

„ Собствениците на семе и производителите на олио задържат количества в хранилища и заводи, в очакване да се вдигне още цената. Или да го изнесат на по-високи цени. Трябва да спрем спекулата. Няма да позволим малко на брой да станат милионери за няколко дни и нощи на гърба на народа ”, сподели Нинова.

„ От през днешния ден задвижваме Комисия за защита на конкуренцията със сигнал за картел и монопол. Пълни инспекции. КЗП е на инспекции също, ще влезем във всеки склад, в случай че би трябвало. Агенцията по стокови тържища и борси потегля по пазарите и складовете, с цел да забележим какво се крие ”, сподели Нинова.

Държавата постоянно ще поддържа белия бранш бизнесмените, добави Нинова. Онези, които се пробват да печелят свръхпечалби, ще срещнете цялата мощ на страната. Няма да позволим посредством далавера да изнудвате българския народ ”, закани се министърката.

„ В контракта за Европейски Съюз е планувано страна членка да ограничи износа към други от Европейски Съюз, освен към трети страни, в случай че това заплаши националата сигурност ”, заключи Асен Василев. Той увери, че изкупуването е единствен метод да имаме устойчиво снабдяване.

На съвещанието стана ясно още, че всеки украински жител със статут у нас ще може да получава по 40 лв. дневно за 3 месеца.

С тази мярка ще бъде подкрепят и българският туристически бранш, който в създалата се обстановка може да чака отлив на туристи. Средства ще получат и хотели, и места за настаняване, решили да приютят бежанци, изясни началникът на кабинета Лена Бориславова. По думите ѝ България няма да изпраща изтребители към Украйна. Финансовият министър Асен Василев сподели, че 30 000 украински жители имат период до 31 март за приемане на бежански статут, с цел да могат да получават помощта от 40 лв..

Готвим се да посрещнем стотици хиляди, като гледаме какво става по границите, съобщи вицепремиерът.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР