"Всичко ще се оправи и ние ще се справим" -

...
"Всичко ще се оправи и ние ще се справим" -
Коментари Харесай

В Гърция всичко върви добре. Но само на хартия.

"Всичко ще се оправи и ние ще се оправим " - от седмици насам гръцкият министър-председател Алексис Ципрас се показва оптимистично за положението на гръцката стопанска система. Принципно позицията му не е неверна. Само че погледът към гръцкото всекидневие и компликациите на локалния бизнес демонстрират една прекомерно друга картина.

55-годишният Тасос Йозефидис се завръща преди 10 години от Берлин и открива дребен ресторант в центъра на родния си град Солун. Въпреки че работи от заран до вечер, извоюваното му стига единствено едвам покрие месечните си сметки.

Гърците към момента усещат рецесията

"Икономическата обстановка тук въобще не е розова, въпреки че се пробват да ни я показват за такава ", споделя Тасос. Според него, рецесията в Гърция продължава. "Има единствено една добра вест, обвързвана с гръцкия туристически отрасъл. През тази година в страната се чакат близо 34 милиона туристи и това фактически съставлява голяма финансова инжекция с оздравително влияние. "

Тасос акцентира, че в случай че не бяха туристите, той от дълго време щял да се върне в Германия. Защото бизнесът с гръцките клиенти не върви добре. "Само с гърци не се получава. Те харесват ястията, които предлагам. Влизат и преглеждат менюто. Но когато видят цените, се отхвърлят. Моите цени им се костват прекомерно високи, а някои дори ми го споделят непосредствено. "

Тасос Йозифидис упреква сънародниците си за сегашната обстановка в Гърция: "Днешният грък е изгубил полезностите, с които е бил фамозен в древността. Днес той би трябвало още веднъж да се научи на почтеност, взаимност и доверие в бизнеса. "

Тасос има вяра, че обстановката в страната ще се усъвършенства едвам когато бъде изкоренена корупцията в политиката. Пред гостите в своя ресторант той с удивление споделя за немската данъчна система, която му се коства доста по-справедлива. Недоволството му е ориентирано освен против налога върху добавената стойност (ДДС), който в Гърция възлиза на 24%, а като цяло против високото данъчно задължение, което попречва развиването на дребния и междинен бизнес. Общо 40% от облагата на ресторанта му отива за налози.

Той съумява да задържи своите 17 служащи само през лятото, тъй като единствено тогава заведението му върви добре. "Туризмът е прекомерно нежно цвете. Ако в Егейско море още веднъж се стигне до някаква сериозна рецесия, туристите отново ще изчезнат. И тогава? На всички е ясно, че в случай че желае да оцелее стопански, страната би трябвало да стартира да създава лична продукция, а не да разчита единствено на туристи ", споделя Тасос.

Бизнесменът Йоргос Циакмакис може единствено да удостовери това умозаключение. Той има вяра, че страната се нуждае и от повече разсъдителност и самообладание. 67-годишният Йоргос, който търгува с метали, като цяло е оптимистично надъхан, въпреки че съумява да задържи своя бизнес, единствено тъй като магазинът и жилището му са негова благосъстоятелност. "Ако трябваше да заплащам и наем, сигурно щях да съм се отказал ". В момента той вкарва в бизнеса двете си деца, които са безработни.

"Търговията като че ли е замръзнала "

"Търговията сега върви зле. Направо е замръзнала ", споделя Циакмакис и изяснява, че съвсем няма пари в обращение. Хората купуват малко и непрекъснато се пазарят за цената. В магазините никой към този момент не отпуска артикули на заем, а преди този момент беше нещо всекидневно. Сега всичко би трябвало да се заплати начаса.

"След последните закани от страна на Турция хората станаха още по-предпазливи в харченето на пари ", споделя Циакмакис. Все отново предприемачът има доверие на настоящето държавно управление - повече, в сравнение с всички предходни. Сходни са настроенията и измежду множеството му сънародници. Независимо от сложната икономическа обстановка, близо 80% от гърците дефинират премиера Ципрас като най-сериозния и виновен политик в страната.

Циакмакис се надява, че скоро няма да има предварителни избори. "Това би бил краят за Гърция. Чака ни още доста работа ", споделя той.

Христос Кандас е предприемач от по-младото потомство. Специалистът по електроника и компютърни системи от 10 години насам управлява профилиран магазин. Той споделя: "В формалните статистики може и да се съдържат позитивни данни, само че главните приходи на хората и техният витален стандарт понижават. В резултат на това сме принудени да се учим да живеем с все по-малко и да се откажем от доста неща. "

Според младия грък, пропастта сред по-малките и по-големите компании става все по-голяма. "Силните стават все по-силни. А по-слабите - още по-слаби. Същевременно междинното съсловие на процедура изчезна напълно. "

Като цяло през днешния ден икономическите данни на Гърция са по-добри, в сравнение с преди няколко години. Явно обаче би трябвало да мине още доста време, до момента в който хората стартират да усещат нещо от този напредък.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР