Всичко се променя много интензивно. ЕС не е най-бързо работещета

...
Всичко се променя много интензивно. ЕС не е най-бързо работещета
Коментари Харесай

Явор Гечев: В момента имаме за милиарди продукция, която ако не реализираме, ще има масови фалити

Всичко се трансформира доста интензивно. Европейски Съюз не е най-бързо работещета система. Радвам се, че този път с вноса от Украйна, относително бързо реагира. Това съобщи служебният министър на земеделието Явор Гечев в предаването „ Панорама “ по Българска национална телевизия.

„ Съветът на Европейски Съюз предложи разнообразни ограничения, в случай че страните смъкват едностранните ограничения. Т.нар. коридори имат аномалии. Целта беше да се помогне на Украйна. Тези коридори изкривиха пазарите и заплашиха личното произвеждане на Полша, България, Унгария. Ние трябваше да реагираме и да кажем, че не може това да се случва. Ако не бяхме го създали всичко от Полша щеше да се трансферира към Румъния и нас. Бяхме длъжни да защитим българските производители “, акцентира той.

„ Украйна схваща, че коридорите не са съвършени и не желаят да пречат на други страни.

Европейски Съюз е едносъставен. Когато има проблем в една страна, би трябвало да сме солидарни. От друга страна на някои страни им е преференциална ниската цена на украинското зърно “, посочи земеделският министър.

„ В България има 1,3 млн. тона маслодаен слънчоглед. Той не може да се съхранява дълго, тъй като се покачва киселинността. В момента имаме за няколко милиарда продукция, която в случай че не осъществяваме, ще има всеобщи банкрути. Черноморският район е наводнен. Войната се отразява на всички места и това е непоносимо “, призна министър Гечев.

На въпрос дали сме внесли украинско зърно с пестициди, аграрният министър съобщи: „ Имаме партиди, които са със складови вредители. Имаше всеобщо утайване на ливадна пеперуда поради украинското зърно “, призна Гечев.

„ По думите му няма условия за повишаване на хляба и пшеницата. Аз ще съм първият, който ще изиска връщането на старите режими, в случай че се покачат цените, закани се той и добави: „ Лично аз ще разглася цени “, закани се той.

„ Правителство хвърли големи старания за преодоляване на цените и даде образец с млечните артикули. Да не стане същото с дървата. Икономиката е скачени съдове. Опитваме се да вършим баланс “, акцентира Явор Гечев.

 

Утре Явор Гечев ще се срещне с най-големите производители на слънчоглед у нас, като земеделското министерство е готово да посредничи и при търговията на продукцията им. Министърът съобщи, че в случай че има далавера, ще си разреши и да афишира цени и пред медиите.

 

Гечев сподели още, че е провел добър диалог с украинския министър на земеделието през днешния ден и акцентира, че Украйна не желае да пречи на българските производители.

 

" Казахме си, че наводняването на пазара в черноморския район смъква и техните, и нашите цени, вместо дружно да се опитваме да търсим други разновидности, коридори отвън Черно море и на трети страни, в това число такива, които сега са заети от съветска пшеница. Да не забравяме, че най-големият производител в действителност е Русия ".

 

По мотив недоволството на производителите на слънчоглед, министърът изясни, че запасите на маслобойните у нас стигат за към 40 дни и понастоящем България разполага с 1 300 000 тона маслодаен слънчоглед.

 

Преработвателите на слънчоглед у нас са срещу възбраната за импорт от Украйна

 

" Проблемът със слънчогледа е, че той не може да се съхранява доста време, защото се скапва. Ние имаме продукция за няколко милиарда продукция, която би трябвало да се осъществя преди беритба ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР