Всичко на всичко осем креватчета: в родилно отделение в Централна

...
Всичко на всичко осем креватчета: в родилно отделение в Централна
Коментари Харесай

Безкрайното изтичане на млади хора от България

Всичко на всичко осем креватчета: в родилно поделение в Централна България педиатърката Бистра Камбурова следи фрапантно понижаване на броя на новородените през 37-годишната си кариера.
" Не останаха доста хора в детеродна възраст. По-младите отпътуваха да търсят работа в огромните градове или в чужбина ", споделя Камбурова, чиито двама синове също са напуснали Габрово.
България, най-бедната страна в Европейския съюз, се обезлюдява с съвсем невиждани в света темпове. За това са отговорни корупцията, неналичието на стопански вероятности и поредицата от политически рецесии - при започване на октомври българите гласоподаваха на четвъртите си парламентарни избори за година и половина, които още веднъж доведоха до фрагментиран парламент.

Пустиня

Сгушен в подножието на Стара планина, град Габрово е знак на този немилостив крах. Люлка на индустрията, която при започване на XX век му печели прозвището " българския Манчестър ", през днешния ден той има единствено 48 000 поданици, съвсем два пъти по-малко от 1985 година
Текстилна, обувна, машиностроителна и химическа индустрия... хиляди служащи са заети по време на комунистическия режим, преди да последват серия от банкрути и диви приватизации.
" Пристигнах през 1985 година По това време броят на ражданията към момента беше огромен - към 1000 годишно ", споделя 68-годишната лекарка. Миналата година в нейното поделение, което тя управлява пламенно " против мизерна заплата ", са се родили единствено 263 бебета.
До нея акушерка продължава: " Обяснението е просто: няма работа, няма младежи, няма бебета ", споделя Върбанова.
А тези, които към момента са тук, мечтаят за друго място. " В Габрово се радваш на тишината, спокойствието и чистия въздух, само че това е пустиня, в която срещаш единствено възрастни хора ", споделя Християна Кръстева, 23-годишна логопедка, която преди малко е родила момиченце.
Освен това брачният партньор й, дърводелец, се готви да замине за Англия в търсене на по-добро бъдеще за фамилията си.

Внуче чартърен

Ученик от гимназията, с който се срещаме пред постройката на първото светско учебно заведение в България, учредено през 1835 година, има предпочитание да замине за Западна Европа в търсене на " качествено обучение и нови хоризонти ". " Тук царува безпорядък ", въздъхва Иво Димитров, осъждайки безхаберието на политическата класа.
Като лъч вяра Габрово се възползва от фондовете на Европейски Съюз, с цел да започва планове за териториално развиване в региона на превоза и туризма. Общината се стреми да развие и софтуерния бранш, само че този бранш се нуждае от малко работна ръка.
" Обръщането на демографската наклонност ще отнеме време ", споделя Адриан Николов, специалист в софийския мозъчен концерн ИПИ (Институт за пазарна икономика), в диалог с Агенция Франс Прес.
Регионът държи тъжния народен връх за най-ниска раждаемост и брой села без поданици или единствено с един гражданин: 163 от общо 5000 общини в България.
Според последното броене на популацията за едно десетилетие страната е изгубила една десета от популацията си: то е 6,52 милиона души, колкото и през 1934 година, спрямо съвсем 9 милиона през 1989 година Една четвърт от тях са на възраст над 65 години.
В живописното селце Зая, на 25 км от Габрово, всички 35 поданици са пенсионери и са приятна комбинация от националности: французи, британци, белгийци, руснаци и италианци, привлечени от ниските разноски за живот, се срещат с локалните поданици.
Тъй като магазинът за хранителни артикули е затворен заради липса на клиенти, 77-годишният Марин Кръстев е непринуден водач на три дами един път седмично. " Решихме да се съберем, с цел да пазарим ", споделя той. " Така се оправяме. "
През лятото идват младежи, с цел да разнообразят всекидневието им посредством общинската стратегия " Внуци чартърен ", която разрешава на младежите да опознаят живота на село. " Радват се на зайците и на доматите и чушките в двора ", усмихва се Бояна Бонева, 75 година

Е-вестник
 >

 
 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР