Всичко, което трябва да знаете за новата подводница на Тайван в 500 думи

...
Тайван пусна на вода първата си подводница, произведена в страната,
Коментари Харесай

Тайван пусна на вода първата си подводница, произведена в страната, като крайъгълен камък за отбранителните способности на самоуправляващия се остров.

Президентът Tsai Ing-wen пусна плавателния съд – наречен Haikun, което означава „митично морско създание“ – в четвъртък в пристанището на Гаосюн, южния пристанищен град на Тайван, където през следващите седмици ще се проведат тестове за неговата морска годност.

Продължете да четете

списък от 4 елемента. Китай казва, че провежда учения около Тайван за „борба с арогантността на сепаратистите“В Тайванския пролив напрежението оставя Кинмен с купища боклук< /h3>Тайван казва, че увеличените военни учения на Китай са „ненормални“, рискуват злополукаИлюстрирана история: Битката за Тайван е всичко друго, но не и игракрай на списъка

„В миналото подводница, произведена в домашни условия, се смяташе за невъзможна, но днес подводница, проектирана и построена от нашите сънародници, е пред вас“, каза Цай на церемонията.

Ако всичко върви добре, първата подводница трябва да бъде готова за доставка до края на 2024 г., а втората е планирана за завършване до 2027 г.

Защо Тайван има нужда от тях?

Първата подводница дойде с огромна цена от 1,54 милиарда долара, но за правителството на Тайван си струва цената за защита на острова и отдалечените му територии от флота на Китай.

Подводниците биха могли да попречат на китайския флот да обкръжи Тайван и да отреже острова от външни ресурси, ход, който се очаква да направи Китай, ако атакува или нахлуе в острова.

Правителството на Тайван също каза, че подводниците могат да попречат на Китай да заобиколи Първата островна верига, въображаема отбранителна линия, свързваща Тайван, Япония, Филипините и Индонезия.

Как се вписват в отбранителната стратегия на Тайван?

Подводниците са част от цялостната стратегия за възпиране на Тайван.

Въпреки че армията му е значително по-малка от тази на Китай, целта на Тайван е да направи една атака възможно най-трудна, така че да бъде твърде скъпо, за да си струва.

Какви подводници се строят?

Правителството има за цел да построи осем дизелови подводници, за да разшири съществуващия флот на Тайван от два холандски модела от 80-те години на миналия век и една американска подводница от ерата на Втората световна война, използвана само за обучение.

Новите модели ще бъдат оборудвани с бойна система на Lockheed Martin Corp и произведени в САЩ тежки торпеда MK-48.

Защо Китай иска да атакува Тайван?

Китайската комунистическа партия твърди, че Тайван е провинция – въпреки че никога не го е управлявала – и не е изключила използването на сила за постигане на целта си.

Анализатори казаха, че огромната Китайска народна освободителна армия ще може да нахлуе в Тайван до 2027 г., но това не означава, че ще го направи веднага.

Защо Тайван трябва да произвежда свои собствени подводници?

Докато Тайван купува много от своите оръжия и отбранителни системи от Съединените щати, местната програма за подводници има за цел да направи Тайван по-самостоятелен.

Тайван изпитваше затруднения да получи ключови отбранителни технологии в миналото, особено за подводници, поради своята дипломатическа изолация.

Други държави помогнаха ли на Тайван този път?

Съобщава се, че седем държави са предоставили технология, за да помогнат на Тайван да изгради своя подводен флот, знак за това колко загрижени може да се чувстват някои нации относно перспективата за експанзия на Китай в Тихия океан.

Тайванският проток, 180-километровият (117-мили) воден път, разделящ Тайван от континентална Азия, е един от най-натоварените морски пътища в света, така че една военна блокада би имала голямо глобално въздействие.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР