Всичко, което правим в живота на децата си ни се

...
Всичко, което правим в живота на децата си ни се
Коментари Харесай

Седем тежки обиди, които децата не са в състояние да простят на родителите си за дълго време

Всичко, което вършим в живота на децата си ни се връща многократно. Ако детето пораства обичано – то ще се научи да обича.
Ако усеща поддръжката на своите родители, това ще му даде криле, с цел да доближи и най-високите върхове. Но има думи и действия, които възрастните постоянно изричат или вършат, без да се замислят, по какъв начин те се отразяват на ранимата детска душа. Няма да научим децата си да се държат по–добре, в случай че самите ние ги караме да се усещат зле. Те помнят с години обидните думи на техните родители. Думи, който могат да се отразят пагубно в развиването на личността, думи които смазват самочувствието и предопределят ориси.
Ето и кои са те:

1. Сравняване с другите…
Опитвайки се да стимулират децата, да учат, да се развиват в една или в друга посока – родителите вършат една съществена неточност – съпоставят с другите деца.
„ Петър върви на трета олимпиада по математика, а ти – виж се, една задача не можеш да решиш! “.
Непрекъснатото сравнение не стимулира – в противен случай, кара детето да се усеща като провалило се, като губещо, като не задоволително положително. Самите ние би трябвало да осъзнаем, че постоянно ще има някой, който ще е с една крачка по напред. Това не значи, че безусловно би трябвало да го следваме.
Всяко дете има свои лични качества, благоприятни условия и заложби, които е добре да акцентираме, а не безусловно да го насърчаваме към това, в което са положителни останалите.

2. Подценяват опциите им…
„ Остави, това не е твоя работа “
„ Дай това на брат си да го направи. Той ще се оправи по–добре “
Родителите постоянно подценяват опциите на своите деца. Това, обаче кара децата да се усещат малоценни, и да губят тласък за битка и воля да се потвърдят.
Не отсичайте крилете им. Дайте им опция да се потвърдят. Дори да не реализиран най-хубавите резултати ще знаят, че най-малко са пробвали.

3. Неспазените обещания…
Всяко дете помни неспазените обещания на своите родители.
„ Ако ти завършиш с отличен ще ти купя ново колело! “
Мечтаната премия подтиква детето да даде най–доброто от себе си, с цел да реализира положителни резултати, само че какво става, в случай че не спазим обещанието си?
Когато не получи обещаната премия, детето освен остава разочаровано, а схваща и каква е цената на обещанието. Едва ли идващия път този номер ще мине пред него. Затова – в случай че не смятате да извършите обещанието – просто не обещавайте.

4. Лъжата

Лъжата си е неистина, както и да я тълкуваме.

Най–често родителите се пробват да заблудят децата си, с цел да прикрият неприятна информация, печални обстоятелства, които биха разстроили по–малките.

Макар и оправдана, благородната неистина може да се трансформира в мотив за спор или в „ образец за подражателство “. „ Те ме излъгаха и аз ще ги излъжа! “ е най-малкото, което може да се чака в този случай.

5. Предателство

Децата не не помнят, когато са били предадени.

Разкриването на надълбоко защитавана загадка, предпочитането на някой различен, даже и под формата на игра. Тези действия могат да се отразят негативно върху детето. То стартира да се усеща предадено и мъчно би поверило своите секрети още веднъж.

6. Незачитане на мнението

Повод за пререкания сред родители и деца е нежеланието на по–възрастните да се съобразят с мнението на децата си. Подрастващите имат свое мнение за мода, жанр, прически и така нататък, които постоянно не съответстват с мнението на родителите им. Те от своя страна не икономисват унизителни забележки от сорта на:

“ Така ще вървиш облечен/а, когато сам/а изкарваш парите си! “

“ Ти още не знаеш какво искаш! “

“ Докато живееш в моя дом ще правиш това което аз споделям! “

7. Безразличие

Това може би е една от най–фаталните неточности, които родителите позволяват.

В тази връзка японски академик показва образно пред целия свят един елементарен опит с растения. Той посадил три идентични растения в обособени саксии.

Всяка заран обсипвал с внимание и грижи първата саксия – милвал я, приказвал и благи думи.

На второто растение крещял и го обиждал с груби думи.

Третото растение – даже не го поглеждал.

След време от първата саксия се появило красиво цвете. Второто растение било безусловно изсъхнало, а третото семенце по този начин и не поникнало.

Децата в огромна степен наподобяват на тези семенца, а родителите жънат това, което сами са посадили.

Обичайте, подкрепяйте, разбирайте своите деца!

Преди да изречете засегнатост, пребройте до 10. И след това си представете, по какъв начин бихте се почувствали, в случай че сте от другата страна?!?

Инфо: TRG

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР