Всичко е възможно, аз не мисля, че някой от колегите

...
Всичко е възможно, аз не мисля, че някой от колегите
Коментари Харесай

Десислава Димова: Българското изкуство е съизмеримо със световното, трябва да имаме самочувствие

„ Всичко е допустимо, аз не мисля, че някой от сътрудниците в България ще се наеме с експертиза да каже дали картината на Джаксън Полък е истинска. Това е доста комплициран развой и включва доста разбори, не знам кой би вложил в такова нещо. “

Това разяснява в студиото на „ Добро утро, Европа “ Десислава Димова – кураторът на „ Колекция българско авангардно и модерно изкуство – Център Помпиду, Париж “ и създател на фондация „ Българско изкуство и просвета “.
Изложбата „ Няколко метода да спечелим света “ се базира на един план от преди няколко години с един контакт до центъра „ Жорж Помпиду “ в Париж, с цел да притеглим тяхното внимание към българско изкуство. Започнахме договаряния по един план за подаяние на модерно българско изкуство, което да влезе в сбирката на Центъра „ Жорж Помпиду “, като това бъде една национална идея в България.
„ В нея събираме разнообразни сътрудници, с които да съберем пари с цел да откупим модерни български творби, които да дарим на центъра „ Жорж Помпиду “ в Париж, където е една от най-големите изкуствоведски сбирки в света “, добави Димова.

Тя акцентира, че тези творби водят до принос за цялата общественост. Тоест, ние като българска общественост би трябвало да подкрепим значимостта и цената на тези произведение, с цел да стигнат те до всеки един музей, добави изкуствоведът.
Качеството на творбите, на изкуството, което основават българските художници, е изцяло съизмеримо с всичко, което се случва по света. Съизмеримо с останалото източноевропейско и международно изкуство. Въпросът е по какъв начин ние ще го представим, по какъв начин ние самите ще имаме единствено самочувствието и доверието в това изкуство, че то в действителност е стойностно.
„ Много зависи от нас. Тази галерия има за цел точно това да си представим какво би могло да бъде една българска сбирка да бъде показана на такова високо равнище в чужбина “, означи Димова.

Има и познати създатели в изложбата „ Няколко метода да спечелим света “, само че имаме и такива, които са изненади, в това число творби на български създатели, които в никакъв случай не са показвани в България, сподели още изкуствоведът.

„ Мисля, че българите от ден на ден правят оценка опцията, която изкуството ни дава да се представим пред света. Това е, което се надяваме да забележим с този наш план. Да помогнем на всички, които желаят да се ангажират със модерно българско изкуство и да намерят една в действителност почтена идея – да опитаме да забележим българско изкуство в музейна сбирка на един международен музей като „ Помпиду “ в Париж “, добави Димова.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР