Всичко е в миналото! Въобще не се връщам назад. Това

...
Всичко е в миналото! Въобще не се връщам назад. Това
Коментари Харесай

След 24 години Нася и Валя забравиха за ужаса в Либия

" Всичко е в предишното! Въобще не се връщам обратно. Това ми оказва помощ да продължа. "

Това показа пред " България Днес " Валя Червеняшка, една от петте медицински сестри, претърпели кошмара на мъченията в Либия.

На днешната дата се навършват тъкмо 24 години от процеса против българските медици и палестинския доктор в арабската страна. Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова, както и палестинският стажант-медик Ашраф Ахмад са упрекнати в осъществяване на дейности, водещи до безконтролното ликвидиране на хора и причиняване на зараза посредством инжектиране на 393 деца в Бенгази с ХИВ.

Деяния, наказуеми със гибел. Към тези обвинявания са добавени и дейности, противоречащи на нормите и традициите в Либия, а точно блудничество, валутна търговия, произвеждане, разпространяване и приложимост на алкохол. Българският доктор доктор Здравко Георгиев настрана е упрекнат за незаконно опериране с непозната валута. През 2007 година благодарение на западни страни е реализирано съглашение за изгонването им в България.

" Честно да ви кажа, даже когато дават репортаж и покажат клетката, в която бяхме, имам възприятието, че не съм аз. До такава степен съм заличила случилото се. Все едно виждам други хора ", добавя сестра Червеняшка.

За медика животът продължава с цялостна мощ. Червеняшка работи в болничното заведение в Бяла Слатина, само че постоянно отскача до София, защото са й се родили внучета и оказва помощ в развъждането им.

И Кристияна Вълчева продължава да избавя човешки животи в столичната Военномедицинска академия.

" Забравила съм тази дата. Въобще не се сещам за нея. Помня 24 юли. Тогава се прибрахме ", споделя пред вестника медикът.

Жените, които минаха през пъкъла преди съвсем четвърт век, все по-често се събират.

" Чуваме се, а в последно време се и виждаме. Валя и Валентина идват в София да оказват помощ за внучетата, а с Нася живеем в един блок. С нея сме доста положителни приятелки, и то такива, които са минали през огъня. Такова другарство е доста мощно ", добавя положително Димитрова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР