Всичко е ток и жица - един жаргонен израз, който

...
Всичко е ток и жица - един жаргонен израз, който
Коментари Харесай

Renault Clio и Captur E-Tech: много двигатели и малък разход

" Всичко е ток и жица " - един жаргонен израз, който дефинира цяла една епоха в автомобилостроенето. Бензиновите и дизеловите мотори към този момент са нещо мръсно, остаряло и неефективно, а алтернативата е електричеството.

За да си сполучлив на пазара, няма по какъв начин да нямаш най-малко няколко електрифицирани модела и Renault добре осъзнава това. От години французите влагат в електрически задвижвания, а резултатът е изтъкнат - градските Twizy и Zoe, както и товарните Kangoo Z.E. и Master Z.E. Хибридите като че ли бяха малко загърбени от Renault, които имаха вяра, че същинският път към смяната минава през цялостното електрифициране. До този миг.

Наскоро от компанията показаха своята E-Tech технология, която директно визира два модела - Clio и Captur. Това са и първите серийни хибриди на компанията, които на процедура употребяват една и съща в концептуално отношение хибридна технология за задвижване, само че в две разнообразни версии. Имахме опция да изпробваме и двата, а детайлностите са по-долу.

HYBRID
 Снимка 500616

Renault Clio E-Tech се причислява към класическите хибриди, които имат бензинов мотор и електромотор. Дотолкова с класиката. Всъщност колата разполага не с един, а с два електромотора и скоростна кутия без съединител. Това значи, че в батерията постоянно има сервизен ресурс от електрическа енергия, с цел да можете да потеглите от място, след което 1.6-литровият бензинов мотор влиза в ролята си на задвижващ елемент и генератор на ток за батерията.

Акцентът в Clio E-Tech пада върху успеваемостта и ниския разход на гориво, въпреки че общата мощ е достойните 140 к.с. По-малкият от двата електромотора играе ролята на запалител - той започва колата и изравнява оборотите, с цел да направи промяната на скоростите от автоматизираната трансмисия безусловно неусетни. Големият електромотор пък разполага с мощ 48 к.с. и оказва помощ на бензиновия мотор за ускорение на автомобила.
 Снимка 500617

Технически, Renault Clio E-Tech може да се кара и единствено на ток. Де факто това се случва единствено за по няколко секунди - в останалата част от времето електромоторът и бензиновият мотор работят дружно. Донякъде това звучи разочароващо, само че не трябва да забравяме, че концепцията на хибридите в никакъв случай не е бил оптимален пробег единствено на ток, за тази цел има електрически автомобили.

Идеята е посредством електрическия мотор да се облекчи бензиновият, което пък да понижи неговия разход на гориво. Хубавото е, че вие въобще не разбирате за комплицираната им връзка под капака. Колкото до разхода, Clio Е-Tech реализира каталожен разход от 3.7 л/100 км, което е по-добър резултат от този на общоприетия, по-бавен и по-скучен за каране вид без електромотори.
 Снимка 500619

Въпреки съществуването на литиево-йонната батерия и два спомагателни мотора, Clio E-Tech наподобява по същия метод, по който и общоприетият модел. С изключение на багажника, който е малко по-малък от този на общоприетото Clio. Все отново даже незапознатите инцидентни минувачи ще знаят, че вашето Clio е по-специално, тъй като E-Tech моделите се оферират с много атрактивен ярко наследник цвят, който е непокътнат единствено за тях. Същото важи и за интериора, в който усещане вършат сини акценти.
 Снимка 500615

PLUG-IN HYBRID

Хибридите са просто " хибриди " само в разговорния език. Иначе са десетки разнообразни типове. В казусът на Renault Captur E-Tech е значимо да се означи, че за разлика от Clio, той е Plug-In Hybrid, което значи, че може да се зарежда с кабел от зарядна станция или даже общоприет домакински контакт.
 Снимка 500614

Другата огромна разлика е, че тук можете да се движите единствено на ток, поради по-голямата батерия. При това цели 50 километра при скорост до 135 км/ч. На първо четене не звучи впечатляващо, само че на процедура това е през целия ден изцяло тихо и незамърсяващо напредване в градски условия. Заради по-голямата електрическа мощ при Captur, чувството зад кормилото се приближава повече до това на електрическите автомобили - внезапно ускоряване още от 0 об/мин и нулеви нездравословни излъчвания.

Въпреки това, концепцията е идентична с тази на Clio Е-Tech, поради което бензиновият мотор и тук има съществена роля. Комбинираната мощ на 1.6-литровият елемент и двата електромотора е 160 к.с., които подсигуряват ускоряване от 0 до 100 км/ч за 10.1 секунди. Няма да спечелите някоя рали права, само че с помощта на самостоятелното задно окачване (за разлика от общоприетия Captur), както и щипката черен пипер (електрическите двигатели), Captur се усеща по-жив отвсякога. Пък и доста по-икономичен.
 Снимка 500613

Разбира се, всичко има своята цена - тежестта е по-високо с близо 400 кг по отношение на най-лекия бензинов вид, а багажникът е малко по-плитък, поради инсталираната под него батерия. Инженерите на Renault обаче са подходили много хитро, като са трансформирали механизма на задните седалки и те към този момент могат да се движат напред/назад, позволявайки ви да увеличите товарното пространство, без да жертвате функционалността на задните седалки.
 Снимка 500612

И още веднъж разполагаем е блестящо синият екстериорен цвят, който харесахме изключително.

Renault Clio и Captur E-Tech са за хората, които към момента не се осмеляват да си купят електрически автомобил, поради към момента недоразвитата инфраструктура за зареждане, само че въпреки всичко желаят да се допрян до електрическата енергия като метод на задвижване. E-Tech колите показват опция да се възползвате от най-хубавото от двата свята - по-бегло при Clio и по-изразено при Captur. С изгодите и минусите и от двата метода.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР