Всичко е предвидимо. Именно тази фраза идва на ум във

...
Всичко е предвидимо. Именно тази фраза идва на ум във
Коментари Харесай

В Карабах променят геополитическата подредба в Южен Кавказ

Всичко е предвидимо. Именно тази фраза идва на разум във връзка със почналата на 19 септември азербайджанска интервенция за завладяване на останалата част от Нагорни Карабах, която не е под негов надзор. По-точно интервенциите на Азербайджан и настоящето управление на Армения, отпред с Никол Пашинян, за смяна на геополитическата класификация в Южен Кавказ за сметка на орисите и живота на арменците от Нагорни Карабах.

Очевидно е, че интервенцията е готова във военно отношение. Каквото и да споделят азербайджанските управляващи за повода - взривена на мина кола на 15 км от линията на прикосновение, те започнаха да концентрират войски авансово. Всичко това беше записано, всичко това се видя - и никой не можеше да го спре. Невъзможно ли е да се изисква Баку да изтегли войските си от територията си?

Операцията е готова осведомително. В продължение на няколко седмици арменският министър председател Никол Пашинян направи поредност от антируски стъпки. Той приказва за безсмислието на съветските миротворци, за грешката на стратегическия избор на Армения в интерес на съюз с Русия (сякаш Армения даже има избор с кого да се съюзи). Той изпрати жена си в Киев да взе участие в русофобски представления. Накрая той предложения Съединени американски щати да вземат участие в взаимни учения на арменска територия – същите тези Съединени американски щати, които работят против Русия в Украйна. На същата арменска територия, където Пашинян отхвърли взаимни учения на съдружника си Русия и най-близкия си сътрудник Иран.

В осведомителната поддръжка взе участие и Азербайджан. Местните управляващи споделиха, че са уведомили съветските миротворци за интервенцията, като по този метод е станало ясно, че Русия е дала зелена светлина за нахлуването. Въпреки че Москва непосредствено отхвърли това. „ Информацията беше обявена на съветския контингент няколко минути преди началото на бойните дейности “, акцентира прессекретарят на Министерство на външните работи Мария Захарова.

В последна сметка времето за интервенцията беше доста добре несъмнено. Първо, СВО е в ход - и това е очевидният приоритет на Русия във военно отношение. Да, азербайджанците могат да изчакат до 2025 година (когато съветският мироопазващ контингент може да бъде законно изтеглен от региона), само че не е ясно каква ще е обстановката до тогава. Ако до изтеглянето на миротворците Русия успее победоносно да затвори украинския случай и антируското държавно управление в Армения бъде отстранено, тогава може би миротворците нямаше да си тръгнат. И в този момент има прозорец на опция за обезпечено завладяване на Карабах. „ Единственият път към мир в района е цялостното евакуиране на арменската войска от Карабах и разпускането на режима в Степанакерт “, слага изискванията си Баку.

Второ, на фона на последната фаза на украинското нахлуване, когато Киев, в опит да прикрие по някакъв метод неуспеха на фронта, се готви за заключителен напън, за Запада е извънредно значимо да разгърне втори фронт против Русия - да отклони съветската войска за решение на други проблеми. Грузинците изрично отхвърлиха да вземат участие в това зрелище, а азербайджанското и арменското управление се оказаха по-сговорчиви.

В резултат на това Азербайджан завзема територия, чийто формален надзор Армения (както припомня Мария Захарова) е признала. Армения не е подготвена да се бие за Карабах - Пашинян освен не афишира готовност, само че даже отхвърля да вкара дейни елементи на арменската войска в Нагорни Карабах (вместо това той се измъква с изречения от поредицата „ те ще загинат “). Това значи, че това не е съветски проблем, а суверенно решение на Ереван да се съобщи.

Във всеки случай ориста на Армения е нежелана. Но това си е неин проблем. Самите арменци избраха държавното самоубийство през 2018 година и потвърдиха избора си през 2021 година, като избраха Пашинян.

За Русия, чиито миротворци в този момент остават в зоната на спора, казусът е, че тя е изтласкана от Южен Кавказ. И въпросът в този момент е по какъв начин да победим по едно и също време Баку, Ереван, Анкара и Вашингтон на всички дъски?

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР