Всичко до момента в нашата ядрена енергетика е проба-грешка“, а

...
Всичко до момента в нашата ядрена енергетика е проба-грешка“, а
Коментари Харесай

Иван Хиновски: Всичко до момента в нашата ядрена енергетика е проба-грешка“

Всичко досега в нашата нуклеарна енергетика е „ проба-грешка “, а 7-ми блок в е действително изпълним план, стига да се знае кой го прави. Единствената действителна опция за блока е да използваме остарялото съоръжение на АЕЦ „ Белене ”. Това сподели в предаването „ Лице в лице “ по БТВ енергийният специалист Иван Хиновски.
Основна тематика на диалога бе прекратяването на дълготрайните контракти за изкупуване на ток от двете така наречен американски въглищни централи – " Ей И Ес Гълъбово " и " КонтурГлобал Марица Изток 3 ", до 30 юни 2021 година Това ще докара до промени в Закона за енергетиката. „ Тези централи са с основно значение за работата на енергийната система, за енергийния баланс и една такава внезапна смяна ще докара до тяхното излизане от употреба, те ще спрат да работят заради загуба на ликвидност ”, сподели Хиновски. Според него тези промени ще доведат до нарастване на цената на тока и безпорядък на пазара:
 Конкурсът за Белене е превдварително решен. Това е картелно съглашение, сплотиха се специалисти Конкурсът за Белене е превдварително решен. Това е картелно съглашение, сплотиха се специалисти
Конкурсът за АЕЦ Белене е превдварително решен. Това е картелно съглашение. Изпълнението на плана Белене ще продължи 10 години, към тезите с...
„ Прибързаните промени, които се възнамеряват сега, крият риск от загуба на генериращи мощности в енергийната система ”. По думите му концепцията на законопроекта е да се либерализира пазарът на едро –НЕК да престане да бъде снабдител, а всички електроразпределителни сдружения да купуват ток от борсата. Теменужка Петкова: За VII блок на АЕЦ „ Козлодуй “ може да се употребява оборудването за АЕЦ „ Белене “ „ Големите вложители могат да бъдат потребни за Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 ” в бъдещата преработка. Те разполагат с доста модерни технологии, познават ги, знаят по какъв начин се вършат такива планове. Вместо да желаяме опита им да и да променим договорите, ние снемаме функционалността на НЕК като публичен снабдител, което също е рискова стъпка ”, сподели специалистът. За Хиновски целият проблем идва от пазара на електрическа енергия на едро, който би трябвало да се либерализира, само че това не би трябвало да минава през преустановяване на контракти, а през предоговарянето им.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР