Всичките трима зам.-председатели на Софийския градски съд Даниела Борисова, Десислава

...
Всичките трима зам.-председатели на Софийския градски съд Даниела Борисова, Десислава
Коментари Харесай

Заместник-председателите на СГС подадоха оставки

Всичките трима зам.-председатели на Софийския градски съд Даниела Борисова, Десислава Попколева и Албена Ботева са подали оставки.
Оттеглянето им от постовете идва дни, откакто новият ръководител на съда Алексей Трифонов встъпи в служба. Оставките са подадени във Висшия правосъден съвет (ВСС). Съдийската гилдия обаче отхвърли да ги прегледа на съвещанието си. Съдебните кадровици взеха решение да отсрочат решението си, с цел да не се " обезкърви " съдът.
Попколева беше и.д. началник на Софийски градски съд от над една година, съвсем незабавно, откакто Калоян Топалов подаде оставка през октомври 2017 година Тя е началник на Гражданското поделение – въззивни сформира. Даниела Борисова пък управлява Наказателното поделение и преглежда претенции по Закона за специфичните разследващите средства.
Албена Ботева е началник на Гражданското поделение.
И трите оставки са подадени във Висшия правосъден съвет и бяха препоръчани за включване като спомагателни точки в днешния дневен ред на Съдийската гилдия. Но няма да бъдат прегледани през днешния ден. Мнозинството от колегията реши да отсрочи решаването на този въпрос. Драгомир Кояджиков прикани сътрудниците си да не обезкървяват Софийски градски съд, както и да дадат късмет на новия ръководител Алексей Трифонов да образува собствен екип, написа lex.bg
При гласуването четирима кадровици желаеха оставките да бъдат разисквани през днешния ден, а седем бяха срещу. Така решението на колегията по тях се отсрочва във времето.
Припомняме, че новоизбраният ръководител на Софийски градски съд Алексей Трифонов публично встъпи в служба на 12 февруари сутринта. Досегашният и.д. ръководител Десислава Попколева и зам.- ръководителите Даниела Борисова и Албена Ботева са поискали триумф на Трифонов. Той беше определен на поста на 27 ноември м.г. от Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет.
На 30 ноември 2018 година класираният на второ място за ръководител на Софийския градски съд (СГС) Евгени Георгиев изиска анулация на избора, заяви БНР. Георгиев изиска от Върховния административен съд да анулира решението на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет. С решението на Висш съдебен съвет беше определен Алексей Трифонов. Припомняме, това е вторият конкурс, в който взе участие Георгиев. На предходния той бе единствен претендент, само че не му стигна поддръжка, с цел да бъде определен.
Според Георгиев двама от правосъдните кадровици са били предубедени при гласуването - единият е изнесъл погрешна информация за негови акции във банкрутиралата КТБ, а вторият е убеждавал съперника му да взе участие в състезанието. Съдия Евгени Георгиев разяснява, че при гласуването във вторник Съдийската гилдия не е отчела волята на болшинството съдии в Софийския градски съд, които са го подкрепили. " Много от членовете на Висш съдебен съвет - всички, които гласоподаваха за мен и една част, които гласоподаваха за другия претендент, неколкократно са заявявали, че правилото на съдийското самоуправление е изключително значим. При равни кандидатури би трябвало да се избра тази, която е съобразена с правилото на съдийското самоуправление ", сподели Георгиев. Според него в тази ситуация кандидатурите са били в действителност равни като подготвеност като познаване на работата на съда, и като професионален опит. Няма съображение те да отидат в изключението и да не се съобразят с правилото за съдийско самоуправление.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР