Всички знаят Ейбрахам Линкълн, който е първият президент на Съединените

...
Всички знаят Ейбрахам Линкълн, който е първият президент на Съединените
Коментари Харесай

Как 11-годишно момиче помогнало на Линкълн да стане президент

 Ейбрахам Линкълн

Всички знаят Ейбрахам Линкълн, който е първият президент на Съединените американски щати, носил брада. Но малко на брой знаят, че да си пусне брада го посъветвало 11-годишно момиче, живеещо в дребен град в щата Ню Йорк. 

На 15 октомври 1860 година Линкълн получил писмо от момиче на име Грейс Бедъл, живеещо в град Уестленд. Младата американка била почитателка на Линкълн. Но все пак, тя считала, че президентът има доста едва лице и по тази причина му дала съвет да си отгледа брада. Писмото звучало по следния метод:

„ Имам четирима пълнолетни братя, един от които без подозрение ще гласоподава на изборите за Вас. Но, при положение, че си пуснете брада, ще опитам да убедя и останалите да последват неговия образец. С брада ще изглеждате доста по-прилично, защото имате доста едва лице. Всички дами харесват бради и по тази причина те ще се опитат да уговорят своите съпрузи и любовници, с цел да дадат за Вас гласа си и, по този метод, да станете Президент “.

Отговорът на Линкълн на това писмо датира от 19 октомври 1860: „ Никога по-рано не съм носил брада. Не мислите ли, че всички ще ме сметнат за малоумен, в случай че стартира да нося брада в този момент? “

Все отново Ейбрахам Линкълн последвал съвета на девойката и на 6 ноември 1860 година бил определен за 16-ия президент на Съединени американски щати, като победил противника си от Демократическата партия. По това време той бил н 51 години и евентуално е считал, че с брада ще наподобява по-мъжествен.

Брадата му не се харесала на всички, а за някои била напряко покруса. Например, предприемачът от Спрингфийлд, Милтън Бредли, отпечатал серия фотоси с изображението на безпрепятствено избръснатия Линкълн. Но скоро те станали неактуални и предприемачът решил, че за тях няма да има търсене, по тази причина изгорил хиляди екземпляри от фото картичките.

Линкълн носел брадата си през последните 4 години на живота си и нееднократно казвал, че решил да си я пусне, следвайки съвета на млада американка от северната част на щата Ню Йорк.

Любопитен факт: По време на пътуването от Илинойс до Вашингтон, Линкълн решил да се отбие в града Уестленд за своята инаугурационна тирада. Преди да стартира встъплението си той попитал има ли измежду присъстващите момиче на име Грейс.

В тълпата се вдигнала ръка и прозвучало гръмко „ Да! “ Когато младата американка се оказала до президента, той я вдигнал на ръце споделил, че с помощта на нея станал президент на Съединени американски щати.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР