Всички знаем колко е важно храненето за здравето на нашите

...
Всички знаем колко е важно храненето за здравето на нашите
Коментари Харесай

Как детските книги помагат да се храним здравословно

Всички знаем какъв брой е значимо храненето за здравето на нашите деца. И в случай че би трябвало да кажем, кое има най-силно въздействие върху здравето ни, то отговорът е елементарен: това, което слагаме на масата всеки ден.

Но в случай че възрастният може да разбере и да се повлияе от научните доказателства, детето надали ще се впечатли от тях. Как тогава да убедим децата вкъщи за хапват зеленчуци и да изградим у тях трайни привички за здравословно хранене? Всички деца пеят песничката „ Зеленчуци, който не яде, той огромен не ще да порасте ”.  И има ли метод детските книги да ни улеснят и да ни оказват помощ в това начинание?  Ето няколко съществени направления, в които книгите могат да са ни доста потребни:

Здравословното хранене 

Как да разбираем на децата за какво би трябвало да се хранят здравословно. Важно е да създадем панорамна и пъстра картина, която споделя за какво храната е значима, с цел да се усещаме добре и да живеем пълноценно и по какъв начин храната и храненето въздействат върху тялото ни. За младежите ще е потребно и значимо да схванат по какъв начин пълноценното и уравновесено хранене  предпазва от затлъстяване и прави кожата и косата  по-здрава и красива. Те към този момент могат да бъдат осведомени с другите групи храни и тяхната роля за нашето здраве, както и с целесъобразните дневни хранителни приеми. ()  

Храната и нашето тяло

Можем да живеем с една храна, само че единствено до момента в който сме бебета. От храната си доставяме хранителни субстанции, които ни дават сила и са конструктивен материал за напредък и възобновяване. В взаимозависимост от възрастта на детето подберете подобаващи книги, които демонстрират и изясняват на децата по какъв начин работи нашето тяло и какви знаци ни дава, че има потребност от храна, за какво, когато сме гладни, не сме в въодушевление, каква е връзката сред храната и здравето, какво се случва в тялото ни, да вземем за пример с ябълката, която сме хапнали на обяд… Независимо от възрастта на детето, проявлението на връзката сред храненето и метода, по който работи тялото, му оказва помощ да види храната и храненето като нещо, което го прави крепко. ()



Любопитни обстоятелства за храната

Откъде идва нашата храна? Откъде идват другите артикули и по какъв начин стигат до масата ни. Как се хранят  хората по света? Колко портокала са нужни, с цел да се получи една чаша сок? Как сиренето стига до магазина? Какво са хранителни километри? Това са все въпроси, свързани с пътя, който изминава храната, с цел да се озове на масата ни. Когато описваме на децата по какъв начин чашата мляко е стигнала до него, ние му оказваме помощ да види историята зад нея, да си показа труда на хората, с помощта на които може да пие мляко, да усети връзката ни с природата и по този метод да сложи още едно късче от пъзела в огромната картина, разказваща за храната.  (,, ).

Да отгледаме храна вкъщи

Един от методите да покажете на детето от кое място идва храната е да отгледате дружно вкъщи моркови, репички, чери домати или пък ароматни подправки. Тук книгите също ви идват на помощ. В подобаващи за възрастта енциклопедии или книги за растенията, може да намерите информация по какъв начин се сеят семена, по какъв начин се развива младото растение, по какъв начин се полива. Удоволствието на детето ще е огромно, когато най-после постави на масата храна, която единствено е отгледало.(„ Растения, които ни хранят “, „ Една година в градината “)



Храната е пътешестване - по света и във времето

Книгите могат да ви оказват помощ да покажете на децата по какъв начин се хранят хората в разнообразни елементи на света, та даже и космонавтите в Космоса. Ще видят да вземем за пример, че децата в Саудитска Арабия по-често пият камилско, в сравнение с краве мляко, че в доста страни жабешките бутчета са обичан деликатес, че оризът е съществена храна за съвсем половината население на Земята. А в случай че се разноските из историята, ще покажете на децата по кое време морковите са станали оранжеви, дали бихме могли да си създадем картофено пюре, в случай че живеехме в Европа през 13. в. и коя е най-старата рецепта, открита в света. ( ).

Да готвим дружно

Включването на децата в избора на менюто и подготовката на храната e освен занимателно за децата, само че и им дава опция да научат повече за другите храни и хранителни групи и по какъв начин те могат да се комбинират между тях. На пръв взор готварските книги за деца съдържат просто по-лесни предписания, само че в действителност те слагат основите на вярното и здравословно хранене. В тях деликатно са подбрани подобаващи за деца ястия и продуктите, от които се подготвят. Заедно с това в множеството книги за по-малките има и обичан воин, който е модел за държание на децата. Например, Финдъс и Петсън дружно готвят чорба или вършат палачинкова торта.( "  ,,  ).



Храната и храненето са другарство

Защо храната и храненето са значима част от връзките сред хората?  Неслучайно от епохи по целия свят гостите се посрещат с нещо вкусно за ядене. Това демонстрира, че са добре пристигнали. Храната и храненето са знак за доверие, непосредственост и любов. Любовта и привързаността могат да се изразят и посредством приготвянето, поднасянето и шерването на вкусна храна. Когато сядаме дружно на масата за закуска, обяд или вечеря, демонстрираме на децата си, че фамилията е значимо за нас. 

Примерът вкъщи

 Най-важното за децата е образецът, който получават вкъщи. Семейството е това, което гради вкусовите желания и привички на децата. Родителите са тези, които задават модели. Децата няма да ядат това, което им обясняваме, че е потребно, в случай че не ни виждат ние да се храним по този метод. Затова образуването на положителни хранителни привички у децата стартира от родителите. Здравословната храна може да е вусна. Каква картина ще нарисуваме за децата си и какъв брой пъстра или подробна ще бъде тя, зависи от нас самите. Но сигурно тя ще зарадва децата и ще им помогне да погледнат на храната и храненето по различен метод. И да не забравяме, че каквото и да приказваме и описваме на децата си, в случай че не поддържаме думите си с държание, те просто ще се разпилеят във въздуха. Разнообразното и пълноценно хранене, придвижването, времето измежду природата, времето с другари, а не пред екраните са основите на един физически и прочувствено здрав организъм. Нека всеки родител  помогне на своето дете да построи постоянни основи. Вие сте на ход да създадете своя лична рецепта за деца с отношение към храната.( )

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР