Всички знаем, че животни като плъховете например са сред най-неприятните

...
Всички знаем, че животни като плъховете например са сред най-неприятните
Коментари Харесай

Кой предава повече вируси - животните на хората или обратното

Всички знаем, че животни като плъховете да вземем за пример са измежду най-неприятните преносители на заболявания. Оказва се обаче, че в множеството случаи животните имат повече аргументи да се тормозят от нас, в сравнение с ние от тях, щом става въпрос за предаване на заболявания.
 Вредният табиет, който ни раболява
Вредният табиет, който ни раболява

Дори не се замисляме, че го вършим

Според ново изследване когато вирусите се трансферират сред хора и животни, в 64 % от случаите хората заразяват животните, а не противоположното.

" Ние предаваме повече вируси на животните, в сравнение с те на нас ", споделя Седрик Тан от Университетския лицей в Лондон. Той дава образец с вируса SARS-CoV-2, който се трансферира от прилепи към хора, евентуално посредством различен тип, а по-късно хората го предадоха на доста други типове.

За да проучат по какъв начин се трансферират сред типовете, учените са употребявали световна база данни от секвенирани вируси и са разпознали близо 13 000 вирусни линии и 3000 прехвърляния сред типовете. От 599 прехвърляния на вируси, включващи хора, множеството са били от хора към животни, а не противоположното.
 Снимка 659016

Въпреки че откривателите остават сюрпризирани от откритието, го намират за изцяло разумно. " Нашето население е голямо. И световното ни въздействие е съвсем на всички места ", добавя Седрик Тан.

Това значи, че вирус, който се популяризира измежду хората, има голям брой благоприятни условия да премине към доста други типове по целия свят, до момента в който вирус, циркулиращ сред животни, стеснен в един район, има доста по-малко благоприятни условия за разпространяване.
 Снимка 659015

Проучването открива също, че вирусите, които най-често се предават от хора на животни, са SARS-CoV-2, MERS-CoV, както и грипните вируси. Това умозаключение съответствува и с други проучвания, съгласно които SARS-CoV-2 се е популяризирал от хората към домашните им любимци, както и към животни в зоологически градини, селскостопански и даже диви животни.
 Екстракт от върбова кора - новият ефикасен метод в битката против вирусите
Откриха ли идващото световно антивирусно лекарство

В природата може да намерим всичко

Според учените даже в случаите, когато SARS-CoV-2, MERS-CoV и грипните вируси са били изключени от разбора, 54 % от предаването им са били от хора към животни. Това дава мотив откривателите да изразят и терзание, че разпространяването на вируси от хора към животни е опасност за доста застрашени типове, написа New Scientist.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР