Всички язовири, които доставят вода за питейно-битово водоснабдяване и се

...
Всички язовири, които доставят вода за питейно-битово водоснабдяване и се
Коментари Харесай

"Напоителни системи": Всички язовири, които доставят вода за питейни и битови нужди имат 30% воден ресурс

„ Всички язовири, които доставят вода за питейно-битово водоснабдяване и се стопанисват от „ Напоителни системи “, разполагат с 30% и над 30% воден запас от общия си размер. Няма установени нарушавания по техническото положение на тези водни басейни “. Това заяви Снежина Динева, шеф на държавното сдружение, пред БНР.

„ Язовир „ Бебреш “, който зарежда с вода Ботевград, разполага с 30% запас от общия си размер. За сериозна обстановка на територията на общината не може да се приказва. Ресурсът на всички значими водни басейни, които стопанисваме, се следи всекидневно. Ботевградско има различни водоизточници и ние ги включихме за някои обитаеми места, с цел да понижим налягането от „ Бебреш “. В момента язовирът е със застопорено равнище. Ще има вода към април, само че се чака и снеготопеното. Това е един от най-бързо пълнещите се язовири “, добави Динева.

Тя увери, че няма да има повишаване на водата за напояване: „ Имаме задоволително запас за осъществяване на напоителен сезон 2020... Очакваме да станем бенефициент по европрограмите, с цел да можем да създадем дълго чаканата рехабилитация на по-голямата част от хидромелиоративната инфраструктура на основните и напоителни канали. Това ще ни докара до спестовност на вода над 50% “.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР