Всички варианти на омикрон, които циркулират в момента, в това

...
Всички варианти на омикрон, които циркулират в момента, в това
Коментари Харесай

Д-р Илиев: Ваксинацията и за грип, и за коронавирус трябва да стане рутинна

„ Всички разновидности на омикрон, които циркулират сега, включително и новите хибридни, имат специфичност, че всеки от тях заобикаля по-добре имунитета. Няма обаче данни за по-тежко тежко протичане. Намираме се в риск от заразяване, а не от по-тежко протичане на болестта “. Това съобщи пред Bulgaria ON AIR доктор Аспарух Илиев, началник на Лаборатория по инфекциозни заболявания в Берн.

Той бе безапелационен, че най-хубавата отбрана е комбинацията от ваксина и преболедуване, тъй като това обезпечава имунитет против идващите разновидности на ковид,

„ Този хибриден имунитет ще даде добра отбрана. Двойната бустерна доза е верният ход. Хората, които са преболедували преди повече от 6 месеца, които са имунизирани, само че не са преболедували, е добре да слагат бустер. Това понижава тежкото протичане “, акцентира експертът.

Той се спря и на тематиката за тежестта на протичане на грипа и на инфекцията, породена от омикрон.

„ Въпреки изказванието, че омикрон е лек грип, има статистика от изследвания върху огромен брой заболели, че смъртността от омикрон е два пъти по-висока от тази от грип. Отделно са и дълготрайните последици. А виждаме, че у нас има единствено 4 сложени дози ваксина за последното денонощие. Ваксинацията – и за грип, и за ковид, би трябвало да стане рутинна, с цел да сме спокойни за идния интервал “, сподели доктор Илиев.

Той напомни, че по-застрашени са хората с по-слаб имунитет, по-възрастните, тези, които минават лечения за лекуване на рак, хората с хронични болести, при които се потиска имунитетът по един или различен метод,

„ Картината не се е трансформирала от това, което познаваме, няма нещо по-различно и по-специфично сега “, увери доктор Илиев.

Той бе безапелационен, че обстановката наподобява под надзор, а с отминаването на зимата, от март – април, можем да си отдъхнем, че няма да имаме солидни нови талази на COVID-19.

„ Вървим към обстановка, която ще бъде от ден на ден и повече естествена. Добра вест е, че иРНК имунизациите ще могат се съхраняват на стайна температура, другото позитивно е, че ваксини, създадени по тази технология, ще могат да се употребяват и в битката с рака. С тях отворихме вратата за една доста нова област – имунологичното лекуване на рака. Видяхме, че теза ваксини са безусловно безвредни и ефикасни, тъй че можем да се надяваме на доста нови пробиви в тази посока “, заключи доктор Илиев.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР