Всички въпроси, свързани с намерението на Вашингтон да подкрепи изграждането

...
Всички въпроси, свързани с намерението на Вашингтон да подкрепи изграждането
Коментари Харесай

Нюланд за Източното Средиземноморие: Приоритет е втечненият газ, а не строежа на газопроводи

Всички въпроси, свързани с желанието на Вашингтон да поддържа построяването на EastMed или други тръбопроводи в Източното Средиземноморие, бяха разяснени от заместник-държавния секретар на Съединени американски щати Виктория Нюланд, която беседва с Kathimerini по време на визитата си в Атина.

Нюланд означи, че Съединените щати поддържат превозването на природен газ посредством танкери за полутечен природен газ, като в същото време включи Турция измежду страните, които ще си сътрудничат с Гърция, Израел, Египет и Република Кипър в тази по-широка рамка, заявявайки, че районът може да се трансформира във значим " енергиен мотор " за Северна Европа.

К.: Имахте доста срещи по време на визитата си в Атина. Какво беше Вашето обръщение? Как Атина може в допълнение да увеличи своя потенциал във военно или друго отношение?

В.Н.: Основната причина да дойда в Атина беше да ви благодаря за всичко, което вършим дружно. Трябва да кажа, че последния път, когато бях в държавното управление, направих доста пътувания до Атина и тогава всичко беше обвързвано с това да оказа помощ на Гърция да получи интернационалната помощ, от която се нуждаеше, с цел да се възвърне. Много сложни времена. Сега се уверих, че тези връзки в региона на сигурността са на най-високо равнище и цялата работа, която беше осъществена за построяването им, в този момент носи големи дивиденти. И второ, знаете, че през годините свършихме доста работа за създаване на енергийна диверсификация и Трансадриатическия газопровод и интерконектора към България, а в този момент и плаващия терминал за полутечен природен газ в Александруполис. Това разрешава на Гърция да бъде енергиен център освен за вашите потребности, само че и за цяла Югоизточна Европа в основен миг, когато всички в Европейски Съюз и даже в Турция схващат, че залагането на съветски петрол и газ е неприятна концепция. Така че Гърция освен през днешния ден дава благоприятни условия за всички, само че и в действителност разполага с опцията да бъде част от решението за бъдещето.

К.: Обсъдихте ли съответни енергийни планове?

В.Н: Имах опция да се отбия за малко на тристранната среща, която министърът на външните работи Никос Дендиас организира с министрите на външните работи Яир Лапид и Йоанис Касулидис. Както знаете, ние поддържаме тройката, само че също и " 3+1 " със Съединени американски щати и огромна част от диалога беше отдадена на енергийните благоприятни условия. Така че да има повече полутечен природен газ, повече кабели за транспорт електричество сред страните. Мисля, че частта, от която се отдалечаваме в този момент, е този тежък водопровод на дъното на морето, който ще бъде доста безценен и чието създаване ще отнеме 10 години. Сега всички се нуждаят от сила, от газ, от електричество. Така че по тази причина в този момент променяме фокуса към полутечен природен газ.

К.:Имате поради, че формулата " 3+1 ", само че също и Турция биха могли да бъдат част от по-широка полемика за доставка на природен газ от Източното Средиземноморие до европейските пазари? И дали главният фокус е върху полутечен природен газ, а не към градеж на тръбопроводи? Би било мъчно да се построи EastMed, само че също по този начин би било доста мъчно да се построи газопровод от Израел до Турция.

В.Н.: Не е належащо да чакаме 10 години и да харчим милиарди долари за тези неща. Трябва да транспортираме газа в този момент. И би трябвало да използваме газа през днешния ден като преход към по-екологично бъдеще. След 10 години няма да желаеме газопровод. След 10 години ще желаеме да сме зелени. Но тъкмо в този момент имаме потребност от газ. Така че би трябвало да използваме полутечен природен газ и електрически връзки, които можем да изградим по-бързо. И Гърция е водач във всичко това.

К.: В Гърция се води обществена полемика за това, че Анкара играе и за двете страни: не е част от глобите против Русия, а е самобитен медиатор сред Украйна и Русия. Смятате ли, че позицията на Анкара сега е обективна? И смятате ли, че в последна сметка Турция би трябвало да се включи в глобите?

Мисля, че фактът, че президентът Ердоган имаше ефикасни връзки с президента Путин и ефикасни връзки с президента Зеленски, беше значим за това Турция да успее да сътвори безвредно пространство за дипломация. И в случай че тази война би трябвало да завърши, в последна сметка се нуждаем от дипломатическо решение. Затова е добре, че те могат да се срещнат в Анталия и да продължат да беседват. Очевидно би било по-добре, в случай че Путин направи това, което би трябвало да се случи, а точно да се приключи огънят, тъй като явно мирът ще се развие от това. Също по този начин е доста значимо, че Гърция оказва поддръжка на Украйна в региона на сигурността, доста обилно, доста бързо и доста дейно - само че това прави и Турция. Турция също обезпечава сигурност и даде някои доста високотехнологични и значими оръжия, които бяха ефикасни. Вашите оръжия бяха ефикасни за Украйна на бойното поле и помогнаха за смяна, само че и тези на Турция също. Защото, почтено казано, тази война няма да завърши, до момента в който Путин не разбере, че тя е стратегически неуспех за него и че не може да победи Украйна с военните си сили. Мисля, че от геостратегическа позиция за всички съдружници от НАТО, за Гърция, за Турция, за Съединени американски щати, нашият доминиращ приоритет в този момент е да сложим завършек на тази война. Така че и двете неща са значими. Турция е изключително уязвима заради намесата си в Сирия и заради по-голямата си взаимозависимост от съветската сила. Но чувството ми от престоя ми в понеделник [в Турция] беше, че те схващат, че резултатът от глобите на Европейски Съюз и Съединени американски щати оказва въздействие и там. Има низходящ резултат и те не могат да си разрешат да се трансфорат в място, където Русия може да избегне глобите. И организирахме добър диалог по този въпрос. Но най-важното е да сложим завършек на тази война. Също по този начин да се възползваме от опцията да сме на една и съща позиция в стратегически проект, с цел да забележим дали можем да се възползваме от това, с цел да изгладим и връзките си.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР