Всички ученици от 1. до 12. клас ще се върнат

...
Всички ученици от 1. до 12. клас ще се върнат
Коментари Харесай

Всички ученици се връщат в клас от понеделник - ще се тестват веднъж седмично

Всички възпитаници от 1. до 12. клас ще се върнат в учебно заведение от понеделник, увери здравният министър Стойчо Кацаров пред медиите.

Сутринта е обсъждано с специалистите от здравното министерство опциите за обезпечаване на безвредна среда и опциите, при които учениците могат да се върнат в клас.

" Предложението на специалистите е тестването на учениците да се прави един път седмично, тъй като епидемиологичната обстановка го разрешава, броят на инфектираните понижава непрестанно и записаната заболяемост при деца под 19-годишна възраст е извънредно ниска, и тъй като резултатите от тестванията, които се организираха в учебните заведения през предходните две седмици, сочат невисок % на позитивни резултати ", сподели Кацаров.

Тестването един път седмично покачва леко риска, само че е пренебрежимо малко покачване и не съставлява сериозна заплаха за цялостната обстановка, сподели той.

Това важи за всички деца от 1 до 12 клас. За всички ще са обезпечени щадящи проби, безапелационен е Кацаров.

" Макар, че не е наше обвързване да купуваме проби за учебните заведения. Ангажирахме се с това, с цел да помогнем на МОН ", сподели той.

Той още веднъж повтори, че за огромните възпитаници могат да се употребяват назални проби за възрастни, само че това би трябвало да го реши МОН.

Наличните количества разрешават на всички деца в страната от понеделник да тръгнат на учебно заведение с еднократно тестване седмично, сподели здравният министър.

Кацаров съобщи, че има контрактувани количества проби, които по тяхна оценка, би трябвало да стигнат най-малко доникъде на януари.

Наличните количества, които сега са в склада на БЧК и разпределени до МОН ще стигнат за две седмици. Става въпрос за всички общини, където заболяемостта е над 250 на 100 000.

Стои си обаче условието, в случай че половината клас не е склонен, децата да учат онлайн.

Днес ще бъде издадена смяна в заповедта, която да отрази новостите.

От понеделник отпада също възбраната за осъществяване на планови действия, сподели още здравният министър и добави, че досега няма данни за Омикрон у нас.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР