Всички центрове за бежанци в страната са препълнени с над

...
Всички центрове за бежанци в страната са препълнени с над
Коментари Харесай

Центрове за бежанци в България са препълнени

Всички центрове за бежанци в страната са претъпкани с над 20%. " Пъстрогор " е претъпкан, както и бежанският лагер в Бусманци. Там при потенциал от 300 души, сега настанените надвишават 420 души. Подобно натоварване не е имало от 2-3 години насам, предава БГНЕС. 
 
Бежанци се настаняват, в това число в телевизионни зали, коридори, както и в помощни пространства. Мигрантите са най-вече от Алжир, Мароко, Тунис и по-малко от Пакистан, Афганистан и Сирия.
 
" Докарват ни когато и да е арестувани мигранти на разнообразни места в страната, съвсем всички са на възраст до 30 години и над 95% са мъже. Много рядко измежду тях има хора, които знаят някакъв западен език. Част от тях приказват френски ", оповестяват от един от бежанските лагери.

Сигурно мнозина са позабравили по какъв начин през ноември 2016 година протести обгърнаха мигрантския център в Харманли. Стотици млади мъже тогава започнаха да чупят, да палят, да хвърлят камъни по служителите на реда.
 
Служителите в центровете се оплакват от стеснен финансов запас и неспособност да се поддържа съществуващата база. " За обикновени неща ни принуждават да пишем докладни и пояснения, и даже за елементи, които костват по 50 лв. се чака с месеци за утвърждение. А това значи, че когато това бъде утвърдено, нуждаещата се машина или техника към този момент е изцяло негодна за потребление ", споделиха още от центъра.
Вече има напрежение измежду личния състав, тъй като натоварването е непрекъснато, оплакаха се още от там.
 
Отчитайки изискванията на засилен миграционен напън, дирекция " Миграция " подхваща организационни дейности за употреба на половината от потенциала на Инфраструктурния регион с мултифункционално предопределение (площадка) на територията на Специализирания дом за краткотрайно настаняване на чужденци /СДВНЧ/ в Любимец, разгласи в това време Министерство на вътрешните работи.
 
На нея са ситуирани оборудвани контейнери /фургони/ с общо 1232 места за настаняване. Охраната на обекта от затворен вид ще бъде обезпечена с командировани чиновници на Министерство на вътрешните работи. При отпадане на нуждата от използването на площадката СДВНЧ-Любимец ще продължи да действа с естествения си потенциал от 660 места, прецизират от дирекцията.
 
Анализът от данните за положението на специфичните домове за краткотрайно настаняване на чужденци /СДВНЧ/ сочи, че за първите осем месеца на 2022 година броят на настанените непознати жители е повишен двойно в съпоставяне със същия интервал на предходната година.
 
Припомняме, че контейнерите бяха ситуирани на площадката през октомври 2021 година. Основната им цел тогава бе да се обезпечи по-голяма повърхност и сигурност според противоепидемичните ограничения както за настанените, по този начин и за личния състав на дома.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР