Всички трябва да сме наясно, че лихвените проценти ще останат

...
Всички трябва да сме наясно, че лихвените проценти ще останат
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Всички сме наясно, че лихвите ще останат високи задълго

Всички би трябвало да сме наясно, че лихвените проценти ще останат високи задълго, съобщи ръководещият шеф на МВФ Кристалина Георгиева в тирада по време на капиталова конференция в Рияд, съобщи Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Не сме щастливи, че се наложи бързото им повдигане от нула до 5 и повече %, само че обстановката е такава и би трябвало да затегнем коланите, уточни тя. По думите й през последните 20 години светът е живял с лихвени проценти от един " приказен свят ".

Бихме желали да забележим нормализация в паричната политика, само че тя ще настъпи последователно.

Това, което не ми дава покой и не мога да мигна, е фактът, че живеем в един свят, в който рецесиите стават все по-чести и все по-унищожителни, уточни Георгиева. Това, което се случва в този момент (в Израел и Газа - бел. ред.) няма да е последният потрес.

Ние сме загрижени за протичащото се, за загубата на човешки животи, само че и за загубата на икономическа активност, сподели шефът на МВФ. Още по-лошото е, че това се случва в миг на закъснение на икономическата интензивност, на високи лихвени проценти и на скъпо обслужване на държавните задължения. А околните до спора страни като Египет, Ливан и Йордания към този момент усещат резултатите. Туристите там понижават, защото несигурността е палач на туризма.

Именно по тази причина ние от Фонда не се колебаем и действаме бързо, когато става дума за помощ, за преструктуриране на задължения, сподели Георгиева.

Добрата вест е, че стягането на паричната политика работи и инфлацията върви надолу. Лошата вест е, че това не става толкоз бързо, колкото бихме желали.

Все отново лихвените проценти към този момент не са задушаващи, а единствено вършат живота по-труден, заключава ръководещият шеф на МВФ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР